NOVA SPOZNAJA

ZNANSTVENIKE FRAPIRALO NOVO OTKRIĆE O NEANDERTALCIMA 'Nisu se hranili samo mesom konja ili jelena, jeli su i meso svojih mrtvih, čak i djecu'

 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Duboko u špiljama Goyeta u Belgiji znanstvenici su pronašli dokaze po kojima se neandertalci nisu samo hranili mesom konja ili jelena, nego i mesom svojih mrtvih.

Kosti novorođenčeta, jednog manjeg djeteta i četvero odraslih koji su živjeli prije otprilike 40.000 godina imaju jasne znakove rezanja, lomljenja i isisavanja koštane srži.

"Nema nikakve dvojbe, prakticirali su kanibalizam", rekao je arheolog Christian Casseyas na ulazu u špilju u Ardenskoj šumi.

Kosti iz Goyeta datiraju iz vremena kada su se neandertalci bližili svome kraju, nedugo prije nego što su njihovo mjesto zauzeli ljudi.

Nekoć smatrani primitivnim špiljskim praljudima koji su izumrli zbog dominacije pametnijih modernih ljudi, studije su pokazale da su neandertalci bili sofisticiraniji nego što se mislilo.

Ali, sve je više dokaza i da su jeli svoje mrtve.

Slučajevi neandertalskog kanibalizma dosad su otkriveni među populacijom koja je živjela na dvije lokacije u Španjolskoj i jednoj u Francuskoj.

Špilje u Goyetu nastanjene su od paleolitika. Istraživati ih je počeo jedan od otaca paleontologije Edouard Dupont sredinom 19. stoljeća. Tadašnji direktor belgijskog kraljevskog prirodoslovnog muzeja u njima je prikupio golemu količinu kostiju i oruđa.

Kosti su arhivirane u muzeju i ondje su ostale netaknute više od stoljeća. Tek je 2004. šef antropološkog odjela Patrick Semal, među kostima za koje je Dupont vjerovao da bi mogle biti ljudske, pronašao čeljust koja je jasno pripadala neandertalcu.

Znanstvenici su potom godinama pregledavali dijelove kostiju koje je Dupont svrstao u životinjske kako bi vidjeli ima li još tragova pračovjeka.

Sada je međunarodna skupina stručnjaka predvođena antropologinjom s kalifornijskog sveučilišta Helene Rougier iz tih kostiju dokazala da su neandertalci iz Goyeta bili kanibali.

Na kostima se vide tragovi rezanja kojim se uklanjalo meso te tragovi lomljenja kako bi se došlo do koštane srži.

"Lomili su ih na jednak način kao i kosti jelena ili konja, zasigurno zbog koštane srži", kazao je Casseyas.

"Možemo zaključiti da su neki neandertalci umrli u Goyetu i da su pojedeni", dodala je Rougier.

Razlozi i razmjeri kanibalizma nisu poznati. "Je li to bilo sustavno? Ili vezano uz točno određeni trenutak? Ne znam kako interpretirala razloge. To su otvorena pitanja", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 03:13