IZMEĐU DVIJE VATRE

Znanstvenike koji istražuju e-cigarete ne vole ni lobisti ni aktivisti: ‘Napadaju me osobno. Ismijavaju...‘

Kada su e-cigarete izašle na tržište, znanstvenici su se počeli dijeliti u dva tabora - oni koji su vjerovali da će ti proizvodi pomoći odraslim pušačima da prestanu pušiti i oni koji su mislili da mogu potaknuti nepušače da počnu koristiti vapeove i potencijalno se prebace na cigarete

 Jose Luis Magana/AFP
Dok neki akademici vjeruju da je bilo kakav angažman s industrijom izvan svake pameti, drugi su zauzeli nešto otvoreniji pristup

Biti znanstvenik i donositi zaključke o dobrim i lošim stranama e-cigarete nije lako. Potvrđuju to za Politico, znanstvenici i istaživači, koji su trn u oku i lobistima i aktivistima.

Ne štede ih niti bivši kolege i suradnici, pa se sada i sami pitaju da li njihov rad uopće pomaže ili samo stvara štetu.

To je stvarnost s kojom se suočavaju znanstvenici, stručnjaci za javno zdravstvo i liječnici koji rade na istraživanju e-cigareta.

Za medije su govorili da su ismijavani, ali i da ih optužuju da zapravo rade za duhansku industriju. Naravno, prema onome ‘zavadi pa vladaj‘, industriji taj rat ide u korist jer uvijek mogu pronaći neovisne istraživače koji će im ići na ruku.

Dio znanstvenika su bivši istraživači kontrole duhana, koji su proizašli iz žestokog svijeta duhanskog lobiranja 90-ih kada je industrija pokušala unijeti skepticizam u tvrdnje da cigarete ubijaju ljude. Ovi stručnjaci sada su se našli na prvim linijama u raspravi o e-cigaretama.

Na meti su čak i političari, a glavna pregovaračica o europskoj Direktivi o duhanskim proizvodima Linda McAvan otkrila je da su nakon uznemirujućih poruka proizvođača e-cigareta ona i njezin tim razmišljali o odlasku na policiju.

- U konačnici, jedna od mnogih potencijalnih šteta od e-cigareta mogla bi biti to što ona dijeli zajednicu koja se bavi kontrolom duhana i odvraća ih od borbe za smislene, na dokazima utemeljene vrste promjena na razini politike kada je u pitanju kontrola zapaljivih cigareta - rekla je Jamie Hartmann-Boyce, izvanredna profesorica politike i prakse utemeljene na dokazima na Sveučilištu u Oxfordu. Također je bila glavni autor Cochrane pregleda e-cigareta koji je pronašao najjači dokaz do sada da vaping djeluje bolje od tradicionalnih alata za zamjenu nikotina kako bi pomogao ljudima da prestanu pušiti.

Kada su e-cigarete izašle na tržište, znanstvenici su se počeli dijeliti u dva tabora - oni koji su vjerovali da će ti proizvodi pomoći odraslim pušačima da prestanu pušiti i oni koji su mislili da mogu potaknuti nepušače da počnu koristiti vapeove i potencijalno se prebace na cigarete.

Tu je ušao je Big Tobacco...

E-cigarete su prvi put uveli neovisni proizvođači vapea, no glavni igrači duhanske industrije preuzeli su igru, kupujući glavne marke ili razvijajući vlastite proizvode.

U ranim danima vapinga, Charlotta Holm Pisinger bila je pozitivna u pogledu potencijala e-cigareta. No, danska je profesorica prevencije duhana ubrzo postala skeptičan. Pisinger je rekla da kad god piše o novim duhanskim proizvodima industrija postaje "vrlo agresivna".

- Napadaju me osobno. Ismijavaju me, optužuju me za nepoznavanje činjenica i bacaju sumnju na moju profesionalnost. Pišu da sam toliko zaslijepljena mržnjom prema industriji da ne mogu jasno vidjeti - rekla je.

Pisinger vjeruje da je lobiranje za e-cigarete s godinama postalo agresivnije. Je li to povezano s umiješanošću Big Tobaccoa, nije jasno, kazala je.

To nije novi modus operandi. Linda Bauld, profesorica javnog zdravstva na Sveučilištu u Edinburghu i glavna savjetnica za socijalnu politiku škotske vlade, 2011. godine istraživala je upotrebu duhana kada je počela primati anonimne telefonske pozive.

Blog koji se zalaže za pušenje napisao "Pismo Lindi" u kojem je pozvao Bauld da napusti zemlju i svog poslodavca prije nego što se njezin "stari sveučilišni odjel zapali, a vaši stari kolege su obješeni s stupova svjetiljki".

Međutim, napadi aktivista i industrije koji se zalažu za pušenje nisu uvijek štetni kao gorčina između bivših suradnika.

Dok neki akademici vjeruju da je bilo kakav angažman s industrijom izvan svake pameti, drugi su zauzeli nešto otvoreniji pristup - ne prihvaćajući financiranje od Big Tobaccoa, ali i ne odbijajući prisustvovati konferencijama na kojima bi industrija mogla biti prisutna.

Bauld spada u potonji logor i zbog toga - uz njezino stajalište da e-cigarete mogu biti učinkovito sredstvo za prestanak pušenja - kritizirana je i kažnjena. Doživjela je "nasilničko ponašanje" kolega zbog razlika u mišljenju o e-cigaretama ili se percipira da se bavi industrijom.

- Odnosi su iz temelja narušeni takvom vrstom kritika kolega - kazala je.

Unatoč činjenici da Bauld i mnogi neovisni stručnjaci poput nje ne uzimaju sredstva od industrije i da su veći dio svoje karijere proveli radeći na sprječavanju štete koju uzrokuje industrija, njihovo istraživanje ta ista industrija koristi kako bi ojačala svoje argumente o e-cigaretama kao učinkovitim alatima za smanjenje štete.

Okvirna konvencija Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana uvelike ograničava sposobnost duhanske industrije da utječe na javnozdravstvene politike prema svojim proizvodima. Međutim, to nije spriječilo tri velike duhanske tvrtke da budu među prvih 50 potrošača u lobiranju u EU-u 2022. godine, prema Lobby Factsu.

Prema analizi EU-a o transparentnosti, Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco i Japan Tobacco ukupno su potrošili 9,3 milijuna eura na lobiranje u EU-u. British American Tobacco, Philip Morris International i Japan Tobacco potrošili su isti iznos kao i velike tvrtke poput Amazona i Volkswagena.

British American Tobacco (BAT) je izjavio za Politico da se teški razgovori o znanosti moraju dogoditi i da bi svi igrači trebali moći raspravljati o tome.

James Murphy, direktor istraživanja i znanosti BAT-a, rekao je da bi volio da se održi "odgovarajuća znanstvena rasprava o znanosti i samo ostavi politiku pred vratima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:20