NEOBIČAN STVOR

Znanstvenike uzbudio fosil ‘kokoš‘ dinosaura: ‘Ovaj je doista nešto posebno, to još nismo vidjeli‘

Ubirajara jubatus
 Bob Nicholls/Paleocreations.com/Swns/Swns/Profimedia
Dinosaur Ubirajara jubatus imao je neobične vrpce na ramenima koje su možda služile za obranu ili pronalazak partnerice

Prije otprilike 110 milijuna godina duž obala drevne lagune u današnjem sjeveroistočnom Brazilu, dinosaur iz razdoblja Krede, veličine kokoši, prehranjivao se loveći insekte, a možda i male kralježnjake poput žaba i guštera, piše Guardian.

Iznutra je bio običan, s kosturom sličnim mnogim malim dinosaurima iz prethodnog jurskog razdoblja, rekli su znanstvenici u utorak. No izvana, priča je bila sasvim drugačija.

Ovaj dinosaur, nazvan Ubirajara jubatus, posjedovao je grivu strukture slične današnjim dlakama, a također se mogao pohvaliti s dvije potpuno jedinstvene, krute vrpce, vjerojatno izrađene od keratina - iste supstance koja čini kosu i nokte - koje su virile iz njegovih ramena.

'Postoji mnogo drugih čudnih dinosaura, ali ovaj je doista nešto posebno', rekao je David Martill, profesor paleobiologije sa Sveučilišta Portsmouth u Engleskoj, koji je pomogao u vođenju studije, objavljene u časopisu Cretaceous Research.

Čini se da su Ubirajarine strukture nalik dlakama osnovni oblik perja koji se naziva protoperje. To nije bila stvarna dlaka, koje je isključivo svojstvo sisavaca. Mnogi su dinosauri imali perje. Zapravo, ptice su evoluirale od malih pernatih dinosaura prije otprilike 150 milijuna godina.

'Vjerojatno je iz daljine izgledao dlakavo, a ne pernato', rekao je Martill. 'Vjerojatno je imao protoperje nalik dlakama na većem dijelu tijela, ali sačuvani su samo uz vrat, leđa i ruke. One na leđima vrlo su dugačke i daju mu neku vrstu grive koja je jedinstvena za dinosaure.'

Strukture slične vrpci Ubirajare mogle su se koristiti za pokazivanje, možda za privlačenje partnera ili zastrašivanje protivnika ili za međusobno muško suparništvo, dodao je Martill. Takva pomagala često imaju mužjaci životinja - sjetite se paunovih složenih repnih pera - što navodi Martilla da predloži da je ovaj pojedinac iz Ubirajare bio mužjak.

'Vrpce koje izgledaju kao da dolaze s ramena su nešto što nikad prije nisam vidio u prirodi', rekao je Martill.

Iako je nemoguće znati iz fosila - koji je stigao u muzej u državi Ceará početkom 1990-ih, izvijestio je ScienceNews - Martill je rekao da je Ubirajara možda bio šarena životinja.

'Kladim se da je bio', dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34