B CENTAURI

Znanstvenike zbunio novootkriveni planet: ‘Kako je nastao u takvim uvjetima? To ide kontra svega što znamo‘

Ilustracija

 -AFP
S obzirom na vrućinu koja vlada u Centariunu, nije očekivano da bi se formirali planeti, objašnjavaju

Vrhunski precizan teleskop ESOVLT ( European Southern Observatory’s Very Large Telescope) otkrio je novi planet udaljen 325 svjetlosnih godina od Zemlje. Nalazi se u konstelaciji Centaurus, u dvozvjezdanom sustavu kojeg se često može vidjeti i golim okom.

Znanstvenici kažu kako je Centaurus najtopliji solarni sustav u kojem je otkriven planet. Novootkriveni planet orbitira oko svoje zvijezde na oko 100 puta većoj udaljenosti nego što je to, primjerice, između Jupitera i Sunca - javlja BGR.

Dodaju kako je otkriće intrigantno i pomalo zbunjujuće za znanstvenike. S obzirom na vrućinu koja vlada u Centariunu, nije očekivano da bi se formirali planeti. Stoga su znanstvenici podijeljeni oko toga kako je ovaj planet nastao.

Objašnjavaju kako dvije zvijezde u sustavu planeta nazvanog "b Centauri" ne bi trebale, zbog svoje topline, dozvoliti formiranje novih planeta. Kažu kako je njihova snaga zajedno šest do deset puta veća od Sunca. To ga čini najmasivnijim sazviježđem kojeg je znanost dosad otkrila.

Novootkriveni planet također nije "za baciti". Prema dosad poznatim podacima, "b Centauri" čak je deset puta veći od Jupitera. To ga čini jednim od najvećih planeta koje smo ikad otkrili. Njegova orbita također je golema. Orbitira u širini 100 puta većoj od Jupitera.

BGR napominje kako je otkriće planeta novost, no dodaju da je još prije dvadeset godina jedan od teleskopa snimio nepoznati objekt ali ga znanstvenici tada još nisu mogli identificirati kao planet. Zbunjuje ih kako je planet tako velike mase mogao nastati uslijed topline dviju zvijezda koje stvaraju golemu energiju. Stoga ovo otkriće ide protiv svega što je astronomska znanost dosad zaključila o formiranju planeta.

- Također, planet ima uvjete kakvi su nezamislivi u Sunčevom sustavu. To je vrlo teško područje, kojim vlada ekstremna radijacija, sve je golemo, zvijezde su goleme... kaže Gayathri Viswanath, jedan od autora studije.

Slijedi nova znanstvena avantura u kojoj će stručnjaci pokušati dokučiti što je dovelo do stvaranja ovog neobičnog planeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2023 08:13