NOVO ISTRAŽIVANJE

ZNATE LI ŠTO VAM ČINI PREVIŠE ŠEĆERA U ORGANIZMU? Znanstvenici su fascinirani otkrićem koliko konzumacija može utjecati na ponašanje na dnevnoj bazi

 Profimedia, Panthermedia
 
 

AUCKLAND - Šećer i zašećereni proizvodi negativno utječu na kognitivne funkcije mozga. Dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja, kao i učenja, zbog čega znanstvenici preporučuju što manje šećera, kukuruznih sirupa i ostalih proizvoda s visokim udjelom glukoze u prehrani.

Ranije su studije izučavale pozitivan utjecaj konzumiranja glukoze na rad mozga, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja, no ostale vrste šećera - fruktoza i sukroza mogu imati štetan učinak.

Znanstvenici s novozelandskog Sveučilišta Otago u manjoj su studiji istražili u kojoj mjeri običan, stolni šećer koji se koristi u kućanstvu utječe na kognitivne sposobnosti 49 osoba.

Proučavali su utjecaj još triju vrsta šećer...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 11:32