KONFERENCIJA O KLIMI

‘Danski tekst’ posvađao delegate

Za razliku od prvog dana Klimatske konferencije u Kopenhagenu koji je protekao u optimističkom ozračju, nastavak pregovora u utorak poslije podne donio je prve prijepore između predstavnika razvijenih i zemalja u razvoju.

Povod prvom razdoru bio je nacrt klimatskog sporazuma koji je na svom webu objavio britanski dnevnik Guardian. Taj je nacrt u kuloarima nazvan Danski tekst jer je navodno u njegovu stvaranju ključnu ulogu imala danska delagacija. No, priča se da je u stvaranje toga dokumenta bila i uključena i američka delegacija.

Danski tekst predstavlja značajno odstupanje od temeljnih principa UN-ove Klimatske konferencije i Protokola iz Kyota prema kojima glavninu tereta u smanjenju emisije stakleničkih plinova trebaju podnijeti industrijske zemlje. Naime, u skladu s dosadašnjim pristupom razvijene države, koje su odgovorne za glavninu emisije, bile bi čvrstim i obvezujućim sporazumom primorane na oštar rez stakleničkih plinova.

Zemljama u razvoju, pak, ne bi bile određene obvezujuće kvote u emisijima stakleničkih plinova. Međutim, prema Danskom tekstu zemljama u razvoju bile bi također određene kvote u emisijama stakleničkih plinova što bi praktički mnogima od njih vezalo ruke u gospodarskom razvoju.

Nacrt mogućeg sporazuma razbjesnio je predstavnike 132 zemlje u razvoju poznate pod nazivom skupina G77 i Kina. - Taj tekst razara Klimatsku konvenciju i Kyoto protokol. Ide za tim da se donose novi sporazum, nova legalna inicijativa koja odbacuje osnovu različitih obaveza između najsiromašnijih i najbogatijih zemlja na svijeta - rekao je Sudanac Lumumba Di-Aping koji predsjedava skupinom G77 i Kina.

Yvo de Boyer, predsjednik sekretarijata UN-ove okvirne Klimatske konvencije, novinarima je pojasnio da je Danski tekst neformalni tekst.

- Jedini formalni dokumenti u UN-ovom pregovaračkom procesu UN-a su oni o kojima se službeno raspravlja u ime delegacija - rekao je de Boyer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:20