StoryEditor
PREKRIO GA LED

ZNANSTVENICI ZAPANJENI OTKRIĆEM U SIBIRU 'Ovo bi mogao biti najstariji primjerak ikad pronađen na planetu. Uginuo je prije 18.000 godina'

 
Ilustracija
 Sandra Dombrovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Znanstvenici su u Sibiru pronašli nevjerojatno očuvanu lešinu mladunca, za kojeg nije sigurno je li pas ili vuk, piše BBC. 

Pronađena životinja imala je samo dva mjeseca u trenutku kad je uginula, a znanstvenike je zapanjilo koliko je dobro led očuvao krzno, nos i zube na štencu. Usprkos tome, još uvijek nisu uspjeli utvrditi o kojoj se točno vrsti životinje radi, to jest je li riječ o psu ili vuku.

Postoji i treća opcija - da se zapravo radi o dosad nepoznatoj životinji koja je bila evolucijska poveznica između vukova i modernih pasa, smatraju znanstvenici, a piše BBC.

Metodom radiokarbonskog datiranja utvrđeno je kada je štene uginulo i koliko je dugo bilo zamrznuto, dok je analizom genoma utvrđeno da se radi o životinji muškog spola.

- Već smo dobili puno podataka i čovjek bi mislio da ćemo dosad znati radi li se o psu ili vuku. Sekvenciranje DNK zapravo je pokazalo da bi se moglo raditi o životinji koja je i zajednički predak vukova i pasa - rekao je Dave Stanton iz Centra za paleogenetiku u Švedskoj.

Drugi znanstvenik iz spomenutog centra, Love Dalen, na svojem je Twitter profilu objavio status u kojem stoji da bi to mogao biti i najstariji pas ikad pronađen.

Kako ne bi sve ostalo na nagađanjima, znanstvenici će nastaviti sa sekvenciranjem DNK uz nadu da će tako otkriti dosad nepoznate stvari o evoluciji pasa.

Inače, smatra se da moderni psi potječu od vukova, ali i dalje se vodi žustra debata o tome kada su točno psi bili pripitomljeni, to jest kada su počeli živjeti s ljudima. Jedno istraživanje iz 2017. sugerira da se to moglo dogoditi prije 20 do 40 tisuća godina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2020 17:26