SKORI KRAJ

ZNATE LI KOJA JE ŽIVOTINJA NAJUGROŽENIJA? Objavljena lista onih na rubu istrebljenja

Međunarodni savez za očuvanje prirodnih resursa (IUCN) objavio je Crvenu listu životinja kojima prijeti istrebljenje

Okapi je na rubu izumiranja, navodi se u najnovijem crvenom popisu IUCN-a za 2013 godinu.

Međunarodni savez za očuvanje prirodnih resursa (IUCN) objavio je, godišnju Crvenu listu životinja kojima preti istrebljenje.

Vjerovali ili ne od ukupno 71.576 vrsta koje je su registrirane, 21.286 prijeti izumiranje, a za gotovo pet tisuća njih prijeti realna opasnost da izumru prije nego što bude uvrštene u popis ugroženih, tvrde znanstvenici.

Najugroženija vrsta je Okapi, također poznat kao 'šumska žirafa ", te jedna od najrjeđih ptica koja živi u Africi, bijelo-krilati Flufftail, ostalo ih je kako tvrde tek dvjestotinjak!

Prema teoriji evolucije, neke životinjske vrste izumiru zato što nisu evoluirale onako uspešno kao druge vrste koje postepeno zauzimaju njihovo mesto. No, to je teorija evolucije, danas nažalost ljudi ubrzavaju njihovo izumiranje, menjajući uslove u životnoj sredini tako naglo da životinje nemaju vremena prilagoditi im se.

OKAPI

Okapi živi u gustim šumama Konga, posjeduje karakteristike žirafe, konja i zebre te je jako stidljiva životinja koja je u stanju osjetiti čovjekovu prisutnost na nekoliko kilometara daljine i vrlo ju je teško uhvatiti.

Okapi je težak oko 250 kg, visok je 160 cm, ima velike uši, i usne kao žirafa, a mužjak ima dva roščića. Prilagođen je životu u šumama i voli usamljenički život. Naročito je zanimljivo sporazumijevanje između okapija. Mužjaci i ženke "kašljucaju" dok mladunci "muču". Kao znak upozorenja na opasnost svi koriste dugačak zvižduk. Tjelesnu higijenu održava pomoću nevjerojatno dugačkog jezika kojim može dohvatiti veliki dio tijela. Okapi je životinja sa razvijenim navikama i obično se kreću istim stazama.

Ostale ugrožene vrste

RIĐI VUK

Riđi vuk je u divljini istrijebljen još 1980. godine. Međutim pokušalo se s razmnožavanjem nekolicine primjeraka koji su se nalazili u zološkim vrtovima, tako da danas postoji oko 200 jedinki, koje se sve nalaze u zarobljeništvu.

BIJELI MEDVJED

U područjima Severa živi oko 40000 bijelih medvjeda. Oskudni izvori hrane ograničavaju njihov broj .





GRBAVI KIT

Grbavi kit je lovljen skoro do istrebljenja , tako da je broj ovih životinja pao sa 100.000 na svega 3.000 jedinki koliko ih danas ima . Sada su u cijelom svijetu zaštićeni zakonom .

ŽUTOOKI PINGVIN

Ovim pingvinima prijete aktivnosti čovjeka, a naručito istjecanje nafte u more. U divljini je ostalo samo oko 3000 primjeraka ovih ptica

.

TIGAR

Tigrovi se već stoljećima love kao trofeji. Udivljini je ostalo svega oko 2.550 primjeraka ovih životinja .

AFRIČKI NOSOROG

Nezakonitim lovom je broj crnih nosoroga sveden na 2.250 jedinki, zbog svog roga koji se koristio kao afrodizijak . Većina preživljava samo u zaštićenim rezervatima za divljač .





VELIKE PANDE

Velike pande, nisu nikad bile naručito brojne , ali krčenje terena zbog formiranja obradivog zemljišta uništiloveći dio njihovih staništa u Kini. Ovih životinja danas ima manje od 1.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:44