UGROŽENA VRSTA

Zoološki vrt u Washingtonu dobio mladunče divovske pande

Mama Mei Xiang okotila je mladunče u nedjelju ujutro
FILE - In this Dec. 19, 2011 file photo, Mei Xiang, the female giant panda at the Smithsonian's National Zoo in Washington, eats breakfast. Mei Xiang has given birth to a cub following five consecutive pseudopregnancies in as many years. (AP Photo/Susan Walsh)
 AP

WASHINGTON - Ženka divovske pande koju je Kina posudila Sjedinjenim Državama i koja živi u zoološkom vrtu u Washingtonu donijela je u nedjelju na svijet mladunče, što je prilična rijetkost u zatočeništvu za tu vrstu, doznaje se u ponedjeljak od veterinarke te ustanove Suzan Murray.

Mama Mei Xiang okotila je mladunče u nedjelju ujutro i "pozorno ga prati, premda izgleda umorno", rekla je Murray.

Spol mladunčeta nije poznat. Majku i njezinu prinovu prati se preko webkamere.

Pande su ugrožena vrsta: u Kini ih ima tek 1.600 primjeraka koji slobodno žive u prirodi a 300 ih je u zatočeništvu diljem svijeta.

Pande se u zoološkim vrtovima teško razmnožavaju, što potvrđuje i priča Bao Baa, najstarijeg mužjaka pande u svijetu kojega je Kina poklonila bivšem njemačkom kancelaru Helmutu Schmidtu i koji je koncem kolovoza uginuo u Berlinu doživjevši 34 godine, ali nije ostavio potomstva usprkos brojnim partnericama koje su mu dovodili od njegova dolaska 1980.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:41