BIKINI STATISTIKA

Čiji interes štitimo - interes djeteta ili njihovih roditelja?

 
 Profimedia, Tetra Images

Kad se, na prijedlog centra za socijalnu skrb, odlukom suda dijete izdvoji iz obitelji - najčešće zbog zlostavljanja i zanemarivanja od strane roditelja - sud jasno istakne na koliko dugo se dijete izdvaja (najčešće na godinu dana) i kada roditelji imaju pravo viđati dijete u domu ili udomiteljskoj obitelji.

Od 349 djece, koja su lani u domovima imala sudsku odluku da ih roditelji mogu viđati i posjećivati, samo jedna trećina doista je imala kontakt sa svojim roditeljima!

Tijekom tih godinu dana trajanja mjere izdvajanja, stručnjaci centra trebali bi intenzivno raditi s roditeljima na poboljšanju njihovih roditeljskih kompetencija, kako bi se dijete moglo vratiti u biološku obitelj. Viđanje djece u tom periodu minimum je pokazanog interesa konkretnih roditelja za poboljšanje i za samo dijete. Dvije trećine ih ne učini ni to.

Protiv takvih roditelja trebao bi se pokrenuti postupak trajnog oduzimanja roditeljske skrbi, nakon čega bi dijete moglo ići na posvojenje. No, to se vrlo često ne čini: mjera izdvajanja se produžava unedogled, a djeca čame u domu.

- Potrebno je intenzivnije provoditi zakonski propisane mjere prema roditeljima u odnosu na njihovo zanemarujuće ponašanje u odnosu na osobne odnose s djecom. Budući da ustanove redovito izvještavaju nadležne centre za socijalnu skrb o svim relevantnim događanjima vezanim uz djecu, upravo su informacije o angažiranosti roditelja u odnosu na djecu važan podatak u sudskim postupcima preispitivanja daljnje opravdanosti smještaja. Smatramo da djelovanje centra izostaje - iznosi u Izvješću o radu za prošlu godinu pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20