PREKRETNICA U SVIJETU FILMA

Hollywood očekuju radikalne promjene

Kritičar Magazina koji redovno izvještava za Jutarnji  list i s većine svjetskih A filmskih festivala svoj je godišnji izbor stranih filmova na domaćem kinorepertoaru bazirao uglavnom na nezavisnim i umjetničkim naslovima

Kinematografija koju poznajemo vjerojatno će se radikalno promijeniti narednih godina, prvenstveno holivudska koja dominira globalnim kino-repertoarom. Dostatan su pokazatelj nominacije za Zlatni globus u kategoriji najbolje drame gdje su se od pet mogućih, probila čak tri afroamerička redatelja. Nešto slično će se valjda ponoviti i s nominacijama za Oscara pa su žalopojke o prikrivenom rasizmu koji vlada Hollywoodom napokon uslišane.

Redateljice nemaju pravo žalbe jer je "Wonder Woman" Patty Jenkins jedan od najuspješnijih blockbustera posljednjih godina, a naredne sezone očekuje nas "Captain Marvel" s Brie Larson u režiji bračnog para Anne Boden i Ryana Flecka. Pokret za ravnopravnost žena u show businessu dobro je prodrmao američku scenu, jedna od njegovih žrtava je i Woody Allen (bez obzira na to što nas dosad još nisu propisno uvjerili da je seksualno zlostavljao svoju maloljetnu kćer), koji prvi put ove godine nije predstavio novi film: snimio ga je, zove se "Kišni dan u New Yorku", ali ga se distributer nije usudio pustiti u kina.

Bura oko zlostavljanja preselila se i u Europu, u Francuskoj optužuju moćnog Luca Bessona za najmanje pet "nemoralnih ponuda", što će naškoditi njegovoj kompaniji EuropaCorp. koja je ionako u dugovima. Sve nije bilo u znaku političke korektnosti: još nikako da doznamo detalje o spajanju Disneyja i Foxa, koje bi moglo ugroziti Foxov odvojak za art filmove Fox Searchlight Pictures (njihov "Oblik vode" dobio je ove godine Oscara, a "Tri plakata izvan grada" bio mu je glavni konkurent).

Disney neprestano uvjerava da ne kani mijenjati njihovu politiku, no tko da vjeruje tvrtki koja snima sve manje filmova, ali sa sve većim budžetima. Budućnost ne zrači optimizmom, no možda ispadne da smo bez razloga zloguki proroci. Ne bi bilo prvi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:40