MAGAZINOV INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

'ŠTO ĆE BITI SLJEDEĆE ŠTO ĆE U MEDIJIMA IZAĆI O RAMLJAKU!?' Donosimo dosad nepoznate detalje noćne drame na sastanku u Banskim dvorima

 
 CROPIX

Dobro si radio posao, ali više nemaš naše povjerenje - rečeno je, navodno, izvanrednom povjereniku za Agrokor Anti Ramljaku u ponedjeljak kasno navečer na sastanku u Banskim dvorima. Bili su tamo, uz premijera Andreja Plenkovića, još i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar Davor Božinović, šef Sabora Gordan Jandroković... Nakon toga, s izvanrednim povjerenikom Plenković je sam obavio još jedan razgovor, a zatim je Ramljak napustio zgradu Vlade.

- Izašao je na sporedan ulaz, bio je prilično rezigniran - kazao je izvor blizak premijeru.

Sastancima s Ramljakom prethodio je njegov mail koji je u Vladu stigao ranije tog poslijepodneva - pričaju naši sugovornici.

- Podnosim neopozivu ostavku - stajalo je, među ostalim, u Ramljakovoj poruci. Mail je stigao u trenutku kad je Plenković sa svojim najužim timom, kažu, razmatrao tri opcije oko Agrokora; jedna je bila odlazak Ramljaka, druga odlazak Dalić, a treća da se Ramljaku dodijele dva zamjenika. Opcija, koja se mnogo spominjala u medijima, a po kojoj u paketu odlaze i Ramljak i Dalić, navodno, u tom trenutku nije bila na stolu. No, kada su ti scenariji, istog dana, iscurili u medije, u Vladu je ubrzo stigao Ramljakov mail s ostavkom. Neki od naših sugovornika kažu kako je Ramljak vjerojatno u tom trenutku shvatio da je “stvar doista gotova”.

Navodno je, govore izvori iz Vlade, Ramljak još ranije dobio signal da bi se trebao povući. Ključni trenutak je, pričaju naši sugovornici iz HDZ-a, bila višesatna sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo na kojoj su Dalić i Ramljak odgovarali na pitanja zastupnika. Iako su se, po mišljenju nekih premijerovih suradnika, oboje dobro držali na toj sjednici, sliku je pokvario Ramljakov odgovor da ne zna točan datum kada je napustio svoju bivšu tvrtku. Radilo se o tome da je odjavljen tek 30. travnja 2017., te da je punih dvadeset dana istovremeno bio izvanredni povjerenik za Agrokor te radio i za svoju bivšu tvrtku Texo Management koja je u tim danima sklopila unosan posao, te tjedno dobivala 250 tisuća kuna.

“Nema drame”

- Što će biti sljedeće što će u medijima izaći o Ramljaku - navodno je premijer rekao nekim svojim suradnicima. Bio je to, kažu, prijelomni trenutak u kojem je Plenković donio odluku.

Uslijedio je dramatični ponedjeljak, odlazak Ramljaka i dan poslije premijerova konferencija za novinare na kojoj nije rečeno mnogo novoga. S nje je Plenković poručio kako “nema nikakve drame”, no mnogima će taj premijerov nastup vjerojatno ostati upamćen po njegovoj rečenici: “A što mislite kako je meni”.

No, tri dana nakon Ramljakove ostavke, Vlada još nema ime novog izvanrednog povjerenika za Agrokor. Potencijalni kandidati, navodno, redom su poslali odbijenice. Mediji spominju njih čak šesnaest. Rok nagodbe pomaknut je za 10. srpnja. Oporba traži smjenu premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Unatoč svemu, iz Banskih dvora neumorno ponavljaju da je sve pod kontrolom. No, nervoza je sve veća, a premijerov prostor za manevar, čini se, sve manji.

- Nema se sada puno više što učiniti. Za Plenkovića su sada ključne dvije stvari. Jedna je da sljedeći tjedan Trgovačkom sudu predloži novog izvanrednog povjerenika i zamjenika, a bilo bi najbolje da se to dogodi do srijede kad kreće zasjedanje Sabora. A onda treba čekati 10. srpnja i okončanje nagodbe. Vjerujem da će biti uspješna i onda se Plenkoviću otvaraju sva vrata. Ako ne bude, onda više nisu u pitanju samo premijer i Vlada, nego je u pitanju cijelo gospodarstvo - govori sugovornik dobro upućen u zbivanja oko Agrokora. Kaže kako je Ramljakova ostavka najbolje što se moglo dogoditi jer je time zaobiđena komplicirana procedura na koju bi se potrošilo još vremena.

Dio članova HDZ-a, pak, govori da je za sve kriva Plenkovićeva neodlučnost i nedonošenje odluka.

- Mislim da on uopće ne kontrolira situaciju i dojam mi je da sam ne zna što napraviti. Uglavnom se sve svodi na čekanje i na to da se “situacija sama riješi”. Reagira se kad voda dođe do grla. Znam da su ga neki iz stranke i ranije upozoravali oko cijele ove priče. Na kraju nisam siguran je li Ramljak sam odlučio otići ili mu je tako sugerirano kako sada neki govore - kaže jedan od visokopozicioniranih HDZ-ovaca. Oni koji daju potporu Plenkovićevim potezima ističu kako mu se sada “štošta zamjera”, ali da stvari nisu tako jednostavne.

- Radi se o složenom procesu. Ovo je drugo najzahtjevnije restrukturiranje na svijetu - govore u Plenkovićevim krugovima, braneći njegove poteze. No, iz oporbe, dijela javnosti, pa i od samih članova Plenkovićeve stranke stižu optužbe da je premijer trebao puno ranije reagirati oko Agrokora. Zamjeraju mu tako što se dva tjedna nije oglašavao oko izvješća koje je dobio vezano za visoke naknade savjetnika. Smatraju kako je premijer, ako se odlučio riješiti Ramljaka, već isti dan trebao imati rješenje i ime novog izvanrednog povjerenika. A najveće kritike, čak i od velikog broja HDZ-ovaca, stigle su zbog toga što ništa nije poduzeo oko ministrice Martine Dalić koju drže najodgovornijom za zbivanja u Agrokoru.

- Ona je dovela Ramljaka i bila odgovorna. Tko uopće može vjerovati da nije znala neke stvari. Šteti stranci i postaje sve veći uteg. Njenim ostankom, problemi će se produbiti, to je kao gruda snijega koja će samo rasti - govore neki istaknuti HDZ-ovci, među kojima ima i članova Predsjedništva HDZ-a i čiji je stav da je Dalić trebala otići zajedno s Ramljakom. Ogorčeni su, kažu, zbog onog što je Ramljak napravio, savjetnika i njihovih honorara.

A što poslije smjene?

- Slažem se da je to jedna katastrofa oko Ramljaka. Znam da puno mojih stranačkih kolega govori da Dalić mora otići, ali ja mislim da to nije rješenje i da ne bi bilo dobro da u ovom trenutku oboje odu – govori jedan član Predsjedništva HDZ-a koje se očito podijelilo oko slučaja Agrokor.

- Najlakše je reći da netko treba otići i da ga treba smijeniti. A što dalje? Koga dovesti? Sviđala se Dalić nekome ili ne, ona je stručna i odlučna osoba. Malo je u Vladi takvih koji mogu lupiti šakom o stol i braniti svoje stavove. Ne vidim tko bi je u ovom trenutku uopće mogao zamijeniti. Nije njen posao samo Agrokor, tu su i drugi problemi, u žarište dolaze Petrokemija, Uljanik, Ina... Da sam na Plenkovićevom mjestu, ni ja je ne bih mijenjao. S jedne strane, Dalić je tu kao neka vrsta gromobrana, većinu udaraca ona podnosi, a s druge bavi se područjem koje Plenkoviću nije blisko, niti kojim se on želi baviti - govori ovaj član iz vrha HDZ-a.

Iako se Plenkovićevom krugu spominje da je on razmatrao i scenarij odlaska potpredsjednice Vlade, čini se da to nije bila ozbiljna varijanta. Barem tako govore bolje upućeni u odnose u Banskim dvorima.

- Dalić je osoba od najvećeg Plenkovićeva povjerenja, vratio ju je u HDZ, bavi se gorućim problemima, sada je vodila sastanke oko Petrokemije. Upućena je u slučaj Agrokor, najbolje razumije taj proces i može intervenirati dođe li do problema. Zašto bi je se odrekao - govori jedan od naših sugovornika. Smatra da ni Dalić nije znala sve oko Ramljakovih poteza, za što je neki prozivaju, uključujući i visoke naknade savjetnicima.

- To su povjerljivi dokumenti u koje je bilo upućeno malo ljudi. Riječ je o privatnim tvrtkama. Ne vjerujem da je znala iznose - kaže i dodaje kako je čuo da je premijer bio ljutit kad je prvi put vidio izvješća.

- Čuo sam da je bio iznenađen i uvrijeđen - kaže, a na upit zašto Plenković nije odmah reagirao, nego je čekao dva tjedna, odgovara: - Sve se dogodilo kad je već imao dogovorene obaveze i putovanja. A nije htio donositi ni ishitrene odluke. Naš sugovornik iz premijerova kruga opravdava i njegove poteze kad je riječ o tome da nije na vrijeme pronađen novi izvanredni povjerenik.

Tanka većina

- Nije jednostavno naći novog povjerenika. Prva varijanta, koliko znam, bila je da nasljednik bude netko iz njegova kruga tko je već upućen u proces. S takvom osobom ne možete pregovarati dok je Ramljak još na poziciji. Sada ne znam hoće li to biti neka osoba iz tog kruga ili netko potpuno novi. U svakom slučaju mislim da se napravilo najbolje što se moglo u datim okolnostima, s obzirom na sve događaje, pa i na stalne pritiske iz stranke oko Ramljaka i Dalić– govori izvor iz HDZ-a, blizak premijerovom krugu. Osvrnuo se i na mogućnost rekonstrukcije Vlade koja se već neko vrijeme spominje u medijima, a na kojoj inzistira i dobar dio HDZ-ova članstva.

- To su spinovi. Rekonstrukcije Vlade za sada neće biti. Zašto bi Plenković sebi otvarao nove frontove. Ima dovoljno problema. Sada treba sačuvati stabilnost Vlade. To ne znači da premijer ne bi htio zamijeniti neke ministre, ali sada nije vrijeme za to. Što ako neki ministar, s obzirom na tanku većinu u Saboru, ne bi prošao na glasovanju. Bio bi to novi udarac. Vidjeli ste kako je prošlo glasovanje za predsjednika Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Treba sačekati 10. srpnja i nagodbu - kazao je naš sugovornik. Prema nekim informacijama, rekonstrukcija Vlade se planira, ali najvjerojatnije najesen, kad će biti i polovica Plenkovićevog mandata. A tada bi se, prema informacijama iz stranke, prvi na udaru mogao naći ministar zdravstva Milan Kujundžić. Naime, proteklih dana su se, otkako se počelo pričati o mini rekonstrukciji Vlade, u stranci već slagale nove kadrovske križaljke, a upravo su Kujundžić i potpredsjednica Vlade Martina Dalić bili prvi na popisu onih koje HDZ-ovci više ne bi željeli vidjeti u Vladi.

- Čim je krenula priča da bi Dalić mogla otići zbog afere Agrokor, u kuloarima se odmah počelo govoriti da bi je mogao naslijediti sadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a njega bi naslijedio državni tajnik Mario Šiljeg koji je neko vrijeme, nakon odlaska Mostovog Slavena Dobrovića i upravljao ministarstvom dok nije izabran novi ministar - govori jedan istaknuti HDZ-ovac. Kaže kako je u igri za nasljednika Nade Murganić bio Marin Strmota, te da ih je njegova nagla ostavka tim više iznenadila.

Kujundžić na udaru

- Iako se po medijima zadnjih dana najviše povlači ime ministrice Nade Murganić i pobrojavaju se njeni grijesi, u stranci prevladava mišljenje da je najveći problem ministar Kujundžić. Njegovo ministarstvo je rupa bez dna i ništa nije napravio. Zato mislim da će on, kad dođe do rekonstrukcije, biti među prvima za smjenu, iako se ime njegova nasljednika za sada još ne spominje - kazao je naš sugovornik. Ipak, na rošade u Vladi još će se pričekati.

U fokusu ostaje Agrokor i niz nepoznanica – od imena novog izvanrednog povjerenika koji će vjerojatno imati niz svojih zahtjeva i uvjeta, do toga hoće li u procesu ostati svi dosadašnji angažirani konzultanti ili će i tu biti nekih izmjena. A kada se jednom formira Stalno vjerovničko vijeće, u igru će ući i novi savjetnici s obzirom na to da svatko od sudionika ima pravo na njih. To znači da će se i njihov broj povećati sa sadašnjih 141...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:31