TONI DOKUPIL

TJEDAN U 10 PITANJA 'Trgovci su podigli cijene uvoznim lignjama zbog nedostatka konkurencije u ribarnicama'

Toni Dokupil je vlasnik ribarskog obrta Hobotnica s Raba govori o problemima s ribarnicama
Toni Dokupil
 Željko Puhoivski / CROPIX

1. Toni, prije svega želio bih vam se ispričati jer sam vas prije tri tjedna, uoči zatvaranja ribarnica, pogrešno shvatio kada ste najavili da će promet ribom u Zagrebu biti manji za 60 posto. Mi smo objavili da će i cijene pasti za 60 posto. Što se dogodilo taj vikend na Dolcu?

- Zbog odluke Stožera Civilne zaštite taj tjedan se dogodio pad prometa koji je prvenstveno bio prouzročen prestankom rada ugostiteljskih objekata i hotela, a radi stvaranja zaliha kod ljudi tih prvih dana pad se ipak nije osjetio u toliko značajnoj mjeri, iako je u tom segmentu bilo pada. I u prometu, pa i u cijeni, kako ste napisali.

2. Pa ipak ste nešto prodali jer vam je poslije promet pao za 100 posto. Kako ste preživjeli taj prvi tjedan zatvorenih ribarnica?

- Prvi izazov bio je podijeliti preostalu ribu jer se u ribarnici zbog potresa nije radilo ni u nedjelju, što je bio planirani radni dan, a tijekom nedjelje je objavljena odluka o zatvaranju ribarnica. Što se tiče preživljavanja, poštovali smo odluke Stožera i čekali daljnje upute.

3. Koji je gubitak bio teži, restorani ili stalni kupci na tržnicama?

- Ne može se ni bez jednih, ni bez drugih jer je održivo poslovanje moguće jedino ako imate različite segmente kupaca.

4. Što ste dogovorili sa zaposlenicima, imate li kakve subvencije od države kao obrt kako je nedavno objavljeno?

- Nakon donošenja odluke zatražili smo subvencije za plaće zaposlenika. Budući da ne zapošljavamo veći broj ljudi, nemamo nikakve namjere dati otkaze jer ipak očekujemo kako će se u skorije vrijeme ribarnice u potpunosti otvoriti.

5. Kakve vijesti stižu s mora, od ribara kojima je nedavno zabranjen i izvoz ribe?

- Pa, zasad se pokušavaju organizirati na različite načine, prvenstveno prodaju s brodova. Ipak, s obzirom na relativno mali broj stanovnika koji stalno živi na našim otocima, broj ribara po stanovniku ipak je prevelik da bi se takav sustav prodaje mogao održati u duljem razdoblju izvan turističke sezone.

6. Jeste li razmišljali o dostavi ili online prodaji?

- Razmišljali jesmo, ali je problem to što većina naših kupaca zahtijeva da se riba i očisti, a s obzirom na to da je ribarnica zatvorena, nemoguće je osigurati uvjete za čišćenje ribe. Osim toga, mi prodajemo gotovo isključivo svježu ribu, a prodaja takve ribe je specifična jer ju većina kupaca ipak kupuje tako da je prvo vidi. Stoga zasad ipak nećemo pokrenuti dostavu ili online prodaju.

7. Što ste sve napravili kako bi ribarnice opet počele s radom nakon odluke Stožera?

- Prvo bih htio naglasiti da je prva odluka Stožera bila iznimno dvosmislena, na način da ju je svatko tumačio onako kako njemu odgovara. Mi trgovci s Dolca smo kontaktirali voditelja podružnice Tržnica Zagreb jer smo smatrali da u ribarnici Dolac nema prepreka da se organizira prodaja koja bi zadovoljavala sve uvjete i preporuke Stožera.

Naišli smo na ravnodušnost i nezainteresiranost, ali našom upornosti pokrenuli smo stvari. Nadamo se i sve vodi prema tome da će od utorka 7. travnja, pod uvjetima dogovorenima s predstavnicima tržnica, ribarnica otvoriti svoja vrata.

8. Kako to da neke ribarnice na tržnicama rade, a neke ne i hoće li raditi za Veliki petak?

- Pa upravo na to sam mislio kad sam u prethodnom pitanju istaknuo kako je odluka Stožera o otvaranju zatvorenih dijelova tržnica bila dvosmislena jer je omogućila nadležnim osobama na lokalnim razinama da je svatko tumači na svoj način.

9. Što predlažete?

Moj je osobni stav i dobronamjerni savjet da bi odluke u budućnosti trebale biti jasnije i za sve pod istim uvjetima, a ne podložne tumačenju lokalnih službenika jer vidimo iz prakse kako se pojedini ljudi ipak u tome ne snalaze. Uz naš golem trud i naša ulaganja u zadovoljavanje uvjeta, poput ugradnje pleksiglas zaštite i drugih potrebnih elemenata, nadamo se da će u utorak 7. travnja biti otvorena vrata ribarnice na Dolcu.

10. Kako će se ova kriza odraziti na cijenu ribe, imamo neke informacije da najpopularnije vrste riba iz uvoza u veleprodaji bilježe i 50 posto veću cijenu u nabavi?

- Moja su predviđanja da će najskuplja domaća jadranska riba, koju u znatnoj količini kupuju ugostitelji, pojeftiniti zbog nepovoljnih tržišnih kretanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a kod sitnije ribe ne očekujem značajne promjene cijena.

Istina je da je trenutačno cijena najpopularnijih uvoznih riba, poput lignji, znatno skočila, a pretpostavljam kako je razlog tome prilika koju koriste veliki uvoznici i trgovački lanci radi trenutačnog nedostatka konkurencije na tržnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:56