DOZNAJEMO

VIDEO: U TIŠINI ZAPOČET NOVI PROCES NABAVA BORBENIH AVIONA U igri su ostala dva proizvođača, a Zagreb i Washington dogovaraju još jedan veliki posao

 
F-16 Fighting Falcon i borbeno vozilo Bradley
 Yo Yong hok / Profimedia, TEMP Sipa Press / Reuters

U potpunoj tišini, tri mjeseca nakon što je propao već zgotovljen posao s Izraelom oko nabave Baraka, hrvatska Vlada i vrh Oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabave borbenog aviona. Iako javnosti nikad nisu prezentirani rezultati analize pod radnim naslovom “Zašto je propao posao s Izraelom?”, u državnom vrhu ušli su u novi krug pregovora.

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva obrane, ovaj put nema natječaja jer bi se njegovom provedbom izgubilo previše vremena, pa su se u državnom i vojnom vrhu odlučili za direktne pregovore s odabranim partnerima. Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač F-16 Lockheed Martin i proizvođač Gripena švedski Saab. Kao i u prvom pokušaju nabave Hrvatska pregovore želi realizirati na razini država s državom.

U međuvremenu, već godinu dana između Zagreba i Washingtona dogovara se novi veliki posao, a o kojima hrvatska javnost ništa ne zna. Riječ je o nabavi američkih oklopnih vozila pješaštva na gusjenicama tipa Bradley. Navodno je riječ o minimalno 60 komada, a maksimalni broj čak prelazi 100. Jutarnjem listu je posljednjih mjeseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno da se o tome vode razgovori te da se konačna odluka očekuje do kraja godine.

Prema riječima naših sugovornika, Sjedinjenje Države su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila Bradley. Ponuđena je najstarija verzija Bradleyja M2. Riječ je modelu koji treba potpuno modernizirati. Procjena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 milijuna dolara.

Inače, u proteklih oko 20 godina Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj vojsci donirale su vojne opreme i nematerijalnih dobara u vidu školovanja, strateških prijevoza, uništavanja neperspektivnog naoružanja u vrijednosti od oko 600 milijuna američkih dolara, a bez američke pomoći Hrvatska vojska bi imala velikih ili čak nepremostivih problema u modernizaciji svojih snaga.

Cijeli tekst o nabavi borbenih aviona i druge vojne opreme pročitajte u Magazinu koji izlazi u sutrašnjem broju Jutarnjeg lista

U novom broju Magazina još možete pročitati:

  • Marko Pavić: Premijerov dečko s Črnomerca platio je cijenu neiskustva
  • Slučaj Stojanke Borić: Koliko vrijede duševne boli žrtava ratnog zločina
  • Nacionalna razvojna strategija: “Hrvatska 2030. - zemlja odgovornih, poduzetnih i osviještenih ljudi”
  • Prvi konzervativni napad u dugoj bitki za legalnost abortusa
  • Daniel Levy: Trijumf vizije škrtog Židova sa zapada grada

Tekstovi naših kolumnista:

  • Nino Đula: Izbori u atmosferi Croskepticizma
  • Gojko Drljača: Uz ovako dosadnu kampanju ne gine nam uspon komičara
  • Jurica Pavičić: Ima jedan čarobni svijet (i za njega vam treba članska iskaznica HDZ-a)
  • Miljenko Jergović: Sahranjivanje doma čovjeka snažnije odredi nego sahranjivanje oca i majke
  • Ante Tomić: Premda joj je više od 70 godina, Udba se još sjajno drži

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 20:21