ČETVRTI PUT MEĐU HRVATIMA

ZAŠTO NAJMOĆNIJA SVJETSKA POLITIČARKA DOLAZI U ZAGREB? Angela Merkel sredinom svibnja stiže u Hrvatsku, analiziramo što znači njen dolazak

 
 Getty

Predizborni skup EPP-a i dolazak Angele Merkel 18. svibnja u Zagreb uvertira je za veliko okupljanje europskih pučana koji će u studenom u glavnom gradu Hrvatske održati izborni kongres na kome će izabrati i novog predsjednika, nasljednika Josepha Daula. Neposredno pred europske izbore njemačka kancelarka sudjelovat će na dva predstavljanja EPP-a uoči svibanjskih izbora, u Zagrebu i na završnom skupu u Münchenu, dok glavni kandidat pučana za novog šefa Europske komisije Manfred Weber skupove održava u svim zemljama članicama Europske unije.

Zagrebački skup EPP-a, na kojem će se predstaviti i kandidati HDZ-a za europske izbore, održat će se na otvorenom, najvjerojatnije na Tomislavu trgu, iako još uvijek nije do kraja odlučena lokacija. Bit će to svakako prilika da se okupljenima obrati i Angela Merkel, koja je posljednji put bila u Zagrebu 2011. godine, u vrijeme dok je premijerka bila Jadranka Kosor.

“Dolazak gospođe Merkel baš na predizborni skup u Zagreb sigurno je i potvrda naše izuzetno dobre suradnje s EPP-om, koja je sve vrijeme na najvišoj razini. Ali to je sigurno i signal da jedna od najuglednijih europskih političarki iz redova EPP-a visoko cijeni i hrvatski doprinos unutar europskih institucija i rad samog premijera Andreja Plenkovića”, kaže za Magazin Dubravka Šuica, druga na listi HDZ-ovih kandidata za Europski parlament.

Najveća i najaktivnija

Kada smo gospođu Šuicu pitali je li to možda i signal da se računa za nastavak političke karijere hrvatskog premijera u Bruxellesu, u sastavu nove Komisije, o čemu se u hrvatskim medijima često kalkuliralo, odgovorila je da po njenom mišljenju Andrej Plenković prije svega treba razmišljati o drugom premijerskom mandatu. A onda, “o tom potom”.

Bila najveća ili ne, na razini Europske unije Europska pučka stranka (EPP) je bez sumnje najaktivnija i najviše se brine da bi pomogla svim mogućim sredstvima svojim strankama i na nacionalnoj razini. Kako se približavaju izbori, bilo nacionalni ili oni za Europski parlament, tako se i aktivnosti EPP-a povećavaju. Tu su uvijek kako bi slanjem poruka, sudjelovanjem na predizbornim skupovima, priopćenjima i na bilo koji drugi način pomogli svojim strankama. Tako je i sada tijekom izbora za Europski parlament. Načelo takozvanog Spitzen kandidata, iako se krivo misli da se time daje mogućnost građanima da biraju i budućeg predsjednika Europskog parlamenta, dalo predizbornim skupovima veći europski sadržaj i vidljivost. Kandidat EPP-a Manfred Weber tako ide iz države u državu kako bi promovirao EPP promovirajući i sebe kao kandidata te stranke za nasljednika Jeana-Claude Junckera na čelu Europske komisije. i svugdje u govoru nađe nešto što je potrebno kako bi se mobiliziralo potencijalno glasačko tijelo desnog centra, pa ako treba i pokoji glas desnice, za članice EPP-a. Učinio je to nedavno u Ateni, gdje je podržavao tamo oporbenu stranku Nove Demokracije. Učinit će to uskoro i u Hrvatskoj gdje će sudjelovati na skupu HDZ-a, a potom i u Bugarskoj i u drugim državama.

Ono što je posebno u slučaju Hrvatske je i najavljeno sudjelovanje njemačke kancelarke Angele Merkel na skupu HDZ-a. Obično je Merkel na takve stranačke skupove nastupala u svojstvu šefice Njemačke demokršćanske unije CDU, najveće stranke skupine EPP-a kojoj pripada i HDZ. No sada ona više nije čelnica CDU-a, ali potporu toj skupini bez sumnje pruža i dalje.

Ako se za sudjelovanje Manfreda Webera može reći da nije nešto posebno jer ide i u druge države, dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb par dana uoči izbora svakako je i potvrda dobrih odnosa CDU-a i HDZ-a i osobno kancelarke Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. U ovom trenutku postoje dodatni razlozi za jačanje kontakata. Tu je rasprava o budućnosti Europe u kojoj se u redovima EPP-a na Plenkovića gleda kao na mlade umjerene snage, uz Finca Katainena, irskog premijera Varadkara i neke druge, koje žele nastaviti tradiciju EPP-a kao stranke desnog centra koja želi jačati i modernizirati Europsku uniju i suprotstaviti se populizmu i ekstremizmu. Kako populista i ekstremista ima i unutar samog EPP-a, primjer HDZ-a je za ovu stranačku skupini ipak pozitivan. Ključni ljudi EPP-a će stalno ponavljati kako je dobro da je HDZ u Hrvatskoj uspjeh na izborima postigao zalaganjem protiv populizma. Plenkovića vide kao lidera koji će nastaviti put modernizacije HDZ-a i spriječiti da ova stranka klizne prema populizmu kao što su to neke druge stranke u istočnoj Europi već napravile.

S druge strane HDZ je, u usporedbi s brojem stanovnika Hrvatske i brojem zastupnika u Europskom parlamentu koji pripada Hrvatskoj, izuzetno uspješna stranka, jedna od najuspješnijih uopće. Ostvare li se predviđanja, HDZ bi, s pet ili šest mjesta u budućem sazivu Europskog parlamenta, ponovno bio na samom vrhu EPP-a po broju mjesta u odnosu na ona koja pripadaju Hrvatskoj. I to EPP zna cijeniti i zato je spreman još više pomoći HDZ-u.

Naravno da se takav uspjeh onda honorira i tijekom podjele ključnih mjesta u Europskom parlamentu. Prošli put je sadašnji premijer Plenković bio potpredsjednik uglednog odbora za vanjsku politiku, a nakon njega to mjesto je dobila Dubravka Šuica.

Getty

Suradnja Plenkovića i kancelarke Merkel se intenzivira i približavanjem trenutka kada će Hrvatska preuzeti predsjedavanje Europskom unijom, a nakon Hrvatske tu ulogu će imati Njemačka. Brojna su pitanja gdje je potrebna suradnja i koordinacija. A kako je Hrvatskoj stalo do regije Zapadnog Balkana, a Njemačka sada preuzima glavnu ulogu u naporima za rješavanje otvorenih pitanja u toj regiji i sprječavanja da ona nekim mogućim krivim potezima klizne ponovno prema destabilizaciji, i u tom pitanju je suradnja s Hrvatskom važna. Hrvatska želi poseban summit EU za godinu dana, dok bude predsjedavala Unijom, posvetiti regiji. Vidljivo je bilo to i kroz pozivanje premijera Plenkovića na summit u Berlinu s liderima država Zapadnog Balkana koji su zajedno organizirali njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron. Dakle jačanje uloge Hrvatske u institucijama EU i jačanje pozicije HDZ-a u EPP-u ne može se nužno vezati samo kroz ciklus europskih izbora.

Dolazak Merkel u Zagreb bit će i prilika da kancelarka posjeti Banske dvore i porazgovara s premijerom Plenkovićem i njegovim suradnicima o brojnim temama vezanim za bilateralne odnose i budućnost EU. “Zato je taj posjet važan ne samo za HDZ, već i za Hrvatsku u cjelini. Istovremeno će i rezultati europskih izbora biti važni za budućnost Europe, pa tako i najveće političke obitelji unutar EP-a kao što su pučani”, kaže Šuica.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač podsjeća da je Angela Merkel sudjelovala na jednoj konferenciji 2007. godine u Zagrebu kada je posjetila i tadašnjeg premijera Ivu Sanadera u Banskim dvorima, a nakon 2011. i susreta s premijerkom Kosor s kojom je bila u vrlo dobrim odnosima sudjelovala je i na konferenciji Brdo-Brijuni 2014. u Dubrovniku. “Sam dolazak Webera u Zagreb je dio predizbornih aktivnosti EPP-a, pa se može reći da u tom smislu nije nešto spektakularno, ali dolazak Merkel je svakako znakovit. To je i neka vrsta poruke ‘novoj Europi’, u kojoj je i uloga Hrvatske vrlo značajna”, kaže Kovač.

Dobra odskočna daska

Joško Klisović s druge strane smatra da je razlog dolaska Merkel prije svega podržati Manfreda Webera, jer je Njemačkoj stalo da ima novog predsjednika Komisije. “To će iskoristiti i HDZ, a uostalom Merkel je podržavala i Sanadera što joj je sigurno sada žao, ali HDZ se od tada nije mnogo promijenio.” Kancelarkin dolazak i u Amsterdamskoj koaliciji gledaju na drugi način nego u HDZ-u, prije svega kao otvorenu podršku toj stranci, bez obzira na to tko vodi HDZ. “Ona želi pomoći svojima i to je legitimno. Uostalom, pomogla je i Ivi Sanaderu, pa sada na isti način želi pomoći i Andreju Plenkoviću. Kancelarka Merkel čvrsto stoji uz HDZ, kakav god on bio”, kaže Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Kada je riječ o suradnji HDZ-a s Europskom pučkom strankom, Dubravka Šuica kaže da je to za europarlamentarce iz redova HDZ-a odskočna daska za sve aktivnosti unutar Parlamenta. “I raspodjela funkcija unutar EP-a ovisi o broju zastupnika iz svake zemlje, pa sam tako i obnašala dužnost potpredsjednice Odbora za vanjsku politiku u sadašnjem sazivu Parlamenta”. Na pitanje može li se računati da će nova Komisija, bude li je vodio Manfred Weber koji je ‘špicenkandidat’ pučana i najozbiljniji kandidat da zamijeni Jean-Claudea Junckera, povjeriti Hrvatskoj neko značajno mjesto u europskim institucijama Šuica kaže da je još prerano govoriti o raspodjeli funkcija. “Trebaju prije svega proći europski izbori pa će se vidjeti odnos snaga. Nove povjerenike ionako će predlagati zemlje članice, a teško je sada gatati kako će tko proći na izborima.”

“Birači, birajte razumno”

Šuica kaže da će se odlučivati o tri važne funkcije u Europi, predsjednika Komisije, Parlamenta i Europskog vijeća, a da je uvijek kod takvih raspodjela prisutna i delikatna trgovina. “Hrvatska je svakako danas u Europi u odličnoj poziciji, cijeni se politika koja se vodi prema Europskoj uniji i budućnosti cijele Europe i to treba iskoristiti. Prije svega treba biti mudar.”

Znakovita posjeta Angele Merkel uoči samih izbora svakako je na neki način i poruka hrvatskim građanima da biraju kandidate iz stranaka koje vide probleme, ali i viziju nove Europe, bez obzira na to pripadaju li isključivo pučanima ili i nekim drugim strankama. “Jedna od poruka gospođe Merkel mogla bi biti da građani razumno biraju, prije svega političare od formata, a ne populiste i neodgovorne političare. Uostalom, sada se u Europi vidi gdje vodi neodgovorna politika”, tvrdi Šuica.

Nije tajna da EPP, a tako i Angela Merkel, žele svaki glas unutar Europskog parlamenta koji bi omogućio da Manfred Weber preuzme Komisiju, ali i daljnji najveći utjecaj pučana unutar europskih institucija. Neće to biti posve lako ni jednostavno, jer je već sada jasno da će populističke stranke dobiti mnogo više glasova nego na posljednjih izborima, a to će otežati rad ne samo Parlamenta, već i Europske komisije. Zato je i posjet Merkel Zagrebu važan i upravo iz tog stranačkog rakursa, pa i bitke za svaki glas. Ne treba podcijeniti i izuzetno dobre, gotovo prijateljske odnose koje Plenković ima s Weberom, pa ako njemački političar preuzme Komisiju, sigurno je da se može očekivati i neko kadrovsko iznenađenje za kandidata kojeg predloži HDZ unutar nove Komisije.

Nije svejedno pet ili šest

Hadezeovi dužnosnici računaju da će podrška Angele Merkel koristiti njihovim kandidatima, a i stranci nije svejedno hoće li imati pet ili šest zastupnika u budućem sastavu Europskog parlamenta. Svjesni su da uz podršku EPP-a mogu afirmirati teme važne za Hrvatsku, a to nije samo u Parlamentu, već i na najvišoj razini u Europskoj uniji. Sam premijer Plenković s Angelom Merkel ima izuzetno dobre odnose, a utjecaj njemačke kancelarke je i dalje izuzetno visok bez obzira na to što se polako približava i kraj njene političke karijere. Merkel je davala podršku svim šefovima HDZ-a, pa i Tomislavu Karamarku na početku njegova mandata predsjednika stranke, a nikad do kraja nije razjašnjena njena uloga u odlasku Sanadera iz Vlade i čelnog mjesta u HDZ-u. Sam Plenković se dosad otkako je u Banskim dvorima mnogo puta sretao s njemačkom kancelarkom, a na susretu u siječnju 2017. postigli su punu suglasnost i oko vrućih europskih pitanja, poput odnosa s Ukrajinom. Kada je u kolovozu 2018. Plenković bio u Berlinu, dobio je i izravne komplimente Angele Merkel za aktivnosti hrvatske policije oko imigrantske krize. Merkel je rekla da je Hrvatska napredovala, ali nije željela kalkulirati s datumom ulaska u Schengen. Razgovaralo se i o akcijskom planu za unapređenje gospodarskih odnosa, pa će i dolazak u Zagreb biti prilika za inventuru je li na tom planu postignut neki napredak.

HDZ kakvog ga sada Plenković vodi sigurno je po mjeri Angele Merkel, iz čijeg su okruženja dolazile naznake nezadovoljstva kada je stranka skrenula previše udesno. Njemačka kakvu vodi Merkel očekuje od Hrvatske i snažniji angažman u regiji, pa je Plenković uz slovenskog premijera Marjana Šareca bio pozvan prije nekoliko dana u Berlin na summit balkanskih zemalja na kojem je u prvom planu bio problem između Srbije i Kosova. Njemačka je strana bila izuzetno zadovoljna pristupom koji je imao Plenković, a kako Hrvatske uskoro preuzima predsjedanje Europskom unijom, nakon čega slijedi njemačko predsjedanje, tema za razgovor u Banskim dvorima bit će napretek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:02