NAJBOLJI OPSTAJU

10 zagrebačkih restorana koji i u recesiji imaju pune stolove

Restoranska je industrija jedna od većih žrtava recesije u Hrvatskoj. U protekle dvije godine čitav se niz restorana zatvorio, a mnogima - uključujući i neka najpoznatija imena - promet je pao trideset do četrdeset posto.

Posebno su stradali restorani gdje su se računi plaćali državnim i kompanijskim kreditnim karticama.

Osim što u restorane dolazi manje ljudi, i oni preostali gosti bitno manje troše: šef sale jedne popularne zagrebačke gostionice ovih mi se dana “pohvalio”, kako je, eto, jedne večeri imao više od pedeset gostiju, ali niti jedan stol nije naručio butelju vina, nego su svi naručivali ili pivo, ili vino na čaše.

Krizi usprkos, pojedini restorani, roštiljarne i pizzerije i dalje vrlo dobro do sjajno posluju: stoga smo odlučili sastaviti listu u ovom trenutku najpopularnijih zagrebačkih gostionica i restorana, koji, naravno, zadovojavaju barem solidne gastronomske kriterije.

U ovom su pregledu izostavljena mjesta što žive od terasa, poput Šestinskog lagvića (jer više nije vrijeme za terase), zatim one gostionice što ih pune turističke grupe, kao i restorani visoke kuhinje. Izostavljen je, naposljetku i legendarni Labusov roštilj na Ravnicama, gdje je hrana često vrlo dobra, koji je stalno pun, ali koji posluje u prostoru posvađanom s bilo kakvom definicijom mjesta gdje se jede.

1. Takenoko, Nova Ves 17

Takenoko u Kaptol centru i dalje je jedan od dva najpopularnija zagrebačka mjesta za večernje izlaske uz hranu. Sushi i sashimi u zabavnom, iako već pomalo izlizanom ambijentu, superiorna lokacija, dobri konobari i lojalna publika i dalje čine recept za uspjeh. Takeonoko 2, na Radničkoj cesti, navečer je uglavnom prazan, iako je neusporedivo atraktivnije uređen. (D. B.)

2. Prasac, Vraniczanyjeva 6

Pred minijaturnim bistroom Dina Galvagna još se uvijek , doslovce, stoji u redu. U prošla dva tjedna tri puta nisam uspio dobiti rezervaciju. Okej, u Prasac stane jedva petnaestak ljudi, ali dvije godine neprekinute popunjenosti, i to usred krize, respektabilni je rezultat. (D. B.)

3. Mano, Medvedgradska 2

Mano se i dalje solidno drži. Kada sam ondje zadnji put večerao, prije otprilike dva tjedna, u prvih mi se pola sata činilo da će taj sjajni prostor, otvoren prije više od šest godina, prvi put otkako ga posjećujem navečer zjapiti prazan. Međutim, do pola deset ili deset, Mano se bio napunio do zadnjeg stola, što je uistinu neobično, s obzirom na visoke cijene. Još jedan veliki plus za mladog Hrvoja Kroflina, Manova chefa i voditelja. Mano, naravno, mnogo slabije posluje za ručak. (D. B.)

4. Balon, Prisavlje 2

Balon je, naprosto, nepobjediv, barem u vrijeme ručka. Balon spada među skuplje zagrebačke restorane, nije mali, ali se ondje se radnim danom između jedan i tri vrlo teško može dobiti stol bez rezervacije. Tajna je vjerojatno u visokoj kvaliteti mesa, razmjerno velikim porcijama, dodatnom trudu u kuhinji da s s tim mesom ponešto napravi, kao i prehrambenim navikama hrvatskih muškaraca, koji, očito , ne mogu zamisliti ručak bez oveće količine mesnih proteina i masnoća. (D. B.)

5. Stari kotač, Petrovaradinska 20

Ova legendarna roštiljarna u Prečkom , koja ljeti živi samo od terase, uglavnom je puna i po ružnom i hladnom vremenu. Neodoljivi roštilj i još uvijek niske cijene Starog kotača dovoljno su jak argument da bi se stalni gosti zadovoljili i neuglednim podrumom. (D. B.)

6. Karijola, Kranjčevićeva 7

Najbolja i najskuplja pizzerija u Zagrebu(iako najbolju pizzu priprema Mario Čerhak u Hugu, što priznaju i momci iz Karijole) doslovno je stalno puna. Prvi gosti dolaze već oko jedanaest ujutro, do jedan ili pola dva obje glavne sobe solidno su popunjene, dok je, navečer, katkad, teško pronaći stol čak i na galeriji. (D. B.)

7. Kod Vele, Radnička cesta 1

Bistro Kod Vele u manje od godinu dana koliko je otvoren, stekao je zavidnu reputaciju. U kuhinji prevladava tradicionalnija bosanskohercegovačka kuhinja. Kuharsko prvenstvo u ovom, za ručak izvrsno popunjenom restoranu, vodi se između kuhanih jela, jela ispod peke i roštilja. Na Svaki dan u ponudi su i sjajan domaći kruh i lepinje. (R. B.)

8. Pod mirnim krovom, Fijanova 7

Nova ponuda mirnih krovova ugodno nas je iznenadila. Primjerice, bračka janjetina, ili naglo prepečen dvostruki janjeći kotlet mariniran u majčinoj dušici, uz koji se poslužuje fritaja s vrganjima i mladim lukom. Jako je dobro da je ovaj restoran, koji postoji veće desetljećima, skupio snage za tako radikalne promjene. (R. B.)

9. Pauza, Preradovićeva 34

Pauza je uglavnom stalno puna za ručak. Pauzina je kuhinja lagana, a nova karta, koju bismo mogli opisati kao azijsko-mediteranski fusion, čini je idealnom za poslovni brunch. Taj neveliki, pristojni bistro u samom centru grada, čiji se vlasnici i voditelji vrlo pošteno ponašaju prema svom poslu, zaslužuje uspjeh. (R. B.)

10. Marenda, Kunišćak 24

Marenda je već godinama kultna gostionica zapadnog dijela Zagreba. Radi se o mjestu gdje se priprema tradiconalna šibenska kuhana hrana,i koje se može pohvaliti armijom vjernih i uvijek zadovoljnih poklonika. Legendarni košarkaš Stojko Vranković toliko često posjećuje Marendu da je ondje otvorio ured. (R. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:49