IZA KULISA

17 državnih inspektorata pod kapom HDZ-a

Andrija Mikulić
 Goran Mehkek / CROPIX

Još jedno žrtvovanje integriteta državnih institucija zbog preslagivanja odnosa snaga unutar HDZ-a. To je sukus odluke Andreja Plenkovića da za glavnog državnog inspektora imenuje Andriju Mikulića. Tom je odlukom Plenković čak 17 državnih inspektorata (pazite 17!) stavio pod izravnu kapu HDZ-ova politbiroa. Jer Mikulić je, podsjetimo, član Predsjedništva HDZ-a i šef najjače stranačke organizacije - zagrebačke.

Sve da je geodetski inženjer i član najužeg HDZ-ova vodstva Andrija Mikulić najmudriji i najpošteniji čovjek, javna je percepcija vraška stvar. Tko će još nakon instaliranja člana Predsjedništva HDZ-a za gazdu svih inspektora vjerovati da inspektori rada, ili građevinski, ili sanitarni, poljoprivredni, šumarski, lovni, veterinarski, turistički, kao i inspekcije za zaštitu okoliša, ili sigurnosti hrane, istim aršinom mjere zakonitost rada poduzetnika s iskaznicom HDZ-a i onih koji taj dragocjeni kartončić nemaju.

Ne kažemo da je i dosad taj aršin prema svima bio isti, ali instaliranje člana najužeg HDZ-ova politbiroa za glavnog državnog inkvizi.... pardon, inspektora, sigurno neće ohrabriti povjerenje građana u inspekcijske službe.

Umjesto da jača povjerenje u inspektorate postavljanjem na dužnost glavnog državnog inspektora nestranačke osobe od ugleda i struke, Plenković se iz razloga unutarstranačke tektonike, u žaru unutarstranačkog rodea, odlučio na grubu politizaciju inspekcijskih službi.

Nije tajna da Mikulića u HDZ-u doživljavaju kao čovjeka Milijana Brkića. Nije tajna da ga imenovanjem za glavnog inspektora Plenković miče s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine u nadi da je to važan korak na putu njegova odstranjivanja s čela zagrebačkog HDZ-a. Ali je li, pobogu, tu unutarstranačku operaciju mogao izvesti bez ovog očitog guranja inspektorata pod stranačke skute? Vjerojatno jest. Ali čuvanje minimuma integriteta državnih institucija nije među Plenkovićevim prioritetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:45