I-MALL.HR

2 savršene namirnice u svakodnevnoj prehrani

Široka paleta načina primjene, jednostavnost korištenja i ugodan, ili barem neutralan okus kao dodana vrijednost, odrednice su koje nam uvelike mogu olakšati odabir namirnica za zdravu (zdraviju) prehranu.

Mnoge debate oko „dobrih“ i „loših“ masnoća dovele su u prvi plan kokosovo ulje – ulje koje ima iznimno široku primjenu. 100% djevičansko kokosovo ulje ima vrlo ugodan miris i okus po kokosu, no pravi bonus leži u njegovom antivirusnom, antibakterijskom i antifungalnom učinku upravo zbog njegovog sastava - laurinska kiselina ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, dok kaprilna kiselina potiče rast "dobrih" bakterija i uništava parazite u probavnom sustavu, kao i kandidu pa je glavno ulje koje se koristi u prehrani u anti-kandida dijetama.

Također, ovo je ulje vrlo lako probavljivo, stvara osjećaj sitosti i najveći dio se vrlo brzo pretvara u energiju, a ne taloži se u obliku masnog tkiva, zbog čega je ovo ulje odličan izbor kod redukcijske prehrane.

Djevičansko kokosovo ulje može se koristiti za izradu slastica i deserata, čokolada, palačinki, kokica, ali se nanositi i na kožu i kosu. Pri temperaturi do 25C ulje je u krutom stanju i može se koristiti umjesto maslaca, no na višim temperaturama prelazi u tekuću fazu. S druge strane, kokosovo ulje bez mirisa i okusa koristi se za prženje (riba, krumpir, meso…) jer podnosi izrazito visoke temperature, a da pri tome ne stvara slobodne radikale odn. štetne nusprodukte što je iznimno rijetko u „uljnom“ svijetu.

Druga namirnica koja je prepoznata i koja postaje prehrambeni hit su chia sjemenke. Chia nije još jedna novootkrivena „topla voda“ već biljka koja na Zemlji postoji već više od 5.000 godina i koja je kao „moćno oružje“ korištena još u doba drevnih civilizacija Maya i Azteka. Njeno ime znači jak ili moćan, i služila je kao izvor energije i snage drevnim ratnicima i lovcima i bila dostatna za cjelodnevna iscrpljujuća izbivanja. Interesantan je i podatak da chia nema prirodnih nametnika, pa i danas nesmetano i moćno može stvarati dobre urode.

Chia je 2006. godine, na temelju znanstvenih istraživanja koja su potvrdila njezinu prirodnost i nevjerojatne količine esencijalnih tvari, dobila certifikat instituta za prehrambeno znanstveno istraživanje. Istraživanja su potvrdila chiu kao: širokoprimjenjivu namirnicu, ugodnu/ukusnu za konzumiranje, niskokaloričan izvor omega-3 masnih kiselina, prehrambenih vlakana, antioksidansa, proteina, željeza, kalcija i magnezija. Zbog izrazite sposobnosti vezanja tekućine, chia sjemenke pomažu u održavanju/regulaciji elektrolita u tijelu (sportaši, osobe koje se pojačano znoje…). Još neke od dobrobiti chia sjemenki:

- Pomažu kod dijabetesa tipa II - u probavnom sustavu usporavaju razgradnja ugljikohidrata i sprečavaju nagle promjene šećera u krvi pa su pogodne i za prehranu dijabetičara

- Poboljšavaju zdravlje krvnih žila - podižu “dobri kolesterol“ (HDL), a snizuju “loši kolesterol“ (LDL) i trigliceride

- Reguliraju probavu i čiste crijeva - velik udio vlakana omogućuje da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane

- Izvor su omega-3 masnih kiselina

Budući da chia sjemenke nemaju nikakav okus, mogu se primjenjivati i u slanim i slatkim jelima, ali je bitno da se termički ne obrađuju, ili minimalno, kako bi se sačuvali svi nutrijenti.

Chia sjemenke važno je namočiti u vodi ili drugoj tekućini barem 10 min kako bi nabubrile, a nakon toga ih se može dodati u jutarnje kaše, smooth-i, jogurt, napraviti puding, dodati u smjesu za zgušnjavanje jela ili kao zamjena za jaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 09:17