Abu Dhabi ulaže u zelenu energiju

Radi se o ulaganju u okviru inicijative Masdar, čiji je cilj razvoj održive i čiste energije, kazao je princ šeik Mohammed bin Zayed al-Nahayan u nastupu na Samitu o svjetskoj budućnosti koji se održava u tom emiratu, ne navodeći vremenske okvire tog ulaganja.

"Želio bih naglasiti predanost vlade Abu Dhabija inicijativi Masdar najavom početnog ulaganja u visini 15 milijardi dolara", kazao je on. "Idućeg će mjeseca biti položen kamen temeljac za gradnju grada budućnosti Masdara, prvog grada u svijetu u kojem se neće ispuštati nijedna suvišna molekula ugljičnog dioksida", dodao je.

Ta će sredstva biti uložena u gradnju infrastrukture, projekte utemeljene na obnovljivim izvorima energije, poput solarne energije, sa ciljem pozicioniranja Abu Dhabija na čelnu poziciju na globalnom tržištu čiste energije, kazao je sultan Al Jaber, izvršni direktor Abu Dhabi Future Energy Company, koja je pokrenula inicijativu.

Projekt Masdar uključuje plan gradnje grada s nultom stopom zagađenja i nula otpada, s do 15.000 stanovnika u pustinji, u prvome tromjesečju ove godine. Abu Dhabi, glavni grad sedmeroočlane federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, planira i gradnju najveće svjetske elektrane na vodikov pogon snage 500 megawatta, kazao je nadalje Al Jaber.

Jedan je dužnosnik projekta Masdar kazao kako će u toj elektrani udio imati British Petroleum i Rio Tinto, no nije naveo pojedinosti njihove uključenosti. Projekt Masdar također uključuje plan razvoja mreže za hvatanje i pohranu ugljičnog dioksida radi injektiranja stakleničkih plinova u naftna polja, čime bi se smanjivale emisije i istodobno povećavala proizvodnja nafte.

Ta bi tehnologija, čija komercijalna primjena još nije potvrđena, omogućila oslobađanje za druge namjene prirodnog plina koji se trenutno nakon eksploatacije ponovno ubrizgava u naftna polja radi istiskivanja nafte iz bušotina. UAE će upotrijebiti taj plin za proizvodnju električne struje za kojom vlada sve veća potražnja s obzirom na procvat gospodarstva.



NT/Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:52