OPAKI MALAC

AKO GA IKADA UGLEDATE, DRŽ'TE SE PODALJE: MISTERIOZNI PLAVI ZMAJ IZRONIO IZ MORSKIH DUBINA Otrov ovog bića izuzetno je opasan!

 Printscreen: YouTube

Na australskoj Zlatnoj obali (zapad kontinenta) na obalu je isplivalo sićušno biće čiji izgled neodoljivo podsjeća na zmaja.

Riječ je o morskom pužu imena Glaucus Atlanticus, koji je zbog svojeg atraktivnog, ali i pomalo zastrašujućeg izgleda dobio nadimak plavi zmaj.

Ova bića ne viđa se često budući da svoje vrijeme uglavnom provode "vozeći" se morskim strujama na otvorenom oceanu, ali ponekad isplivaju na obale Australije ili Južnoafričke republike.

Po konstituciji su prilično majušni - narastu tek do tri centimetra, ali ih to nipošto ne čini bezopasnima. Ovi malci opakog izgleda hrane se životinjama iz porodice žarnjaka koji su i do deset puta veći od njih i koji su često otrovni. Pogotovo vole otrovnu portugalsku krstaricu, žarnjaka čiji su otrovni kraci zaslužni za više od 10 000 uboda u Australiji svake godine.

Plavi zmaj neosjetljiv je na otrov portugalske krstarice - štoviše, jednom kad ju smaže, u stanju je sačuvati njezin otrov u svojim "krakovima (u biti ekstremitetima na tijelu). Maleni puž u stanju je taj otrov i potencirati pa njegov ubod može biti izuzetno bolan i opasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:44