ODMAH ODLUČITE

AKO SE U OVOME NE SLAŽETE, VEZA NEĆE USPJETI Otkrivena najvažnija osobina oko koje se baš morate slagati s partnerom

Zadar, 200715.Kao svake ljetne veceri, i danas se nekoliko stotina turista okupilo na Morskim orguljama kako bi uzivali u zalasku sunca.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2013

Premda se fizička privlačnost i zajednički interesi uvijek izdvajaju kao najvažnije osobine koje treba tražiti u partneru i da bi veza bila uspješna, pokazalo se da to i nije toliko važno, tvrdi psiholog Peter Pearson.

U intervjuu za Tech Insider dr. Pearson rekao je da je ‘sveti gral’ odnosa i veza partner koji dijeli iste temeljne životne vrijednosti s vama.

Početno uzbuđenje i navala hormona koju osjećate kad vas netko privuče čini se kao najvažniji faktor vašeg odnosa u tom trenutku, no Pearson kaže da te kemijske reakcije s vremenom oslabe za razliku od temeljnih vrijednosti kojih se držimo.

Dijeljenje istih interesa s partnerom svakako može biti korisno, no nije toliko važno poput dijeljenja istih temeljnih životnih vrijednosti jer se hobiji, interesi i druge aktivnosti mijenjaju, a i o njima se može pregovarati i raditi kompromise na način na koji se osnovnim principima i stavovima ne može.

‘O stvarima koje vas zanimaju možete pregovarati, ali o vrijednostima koje cijenite - ne’, kaže Pearson.

Primjerice, ako vi volite kriminalističke serije, a vaš partner ne, uvijek se možete dogovoriti što ćete kad gledati. Međutim, ako vam je životni cilj obogatiti se, dok vaš partner uopće ne mari za novac, onda biste mogli zapasti u probleme.

Dr. Pearson je ispričao primjer jednog para s kojim je radio: ‘On je gradio velebno zdanje od kuće dok ona nije htjela trošiti novac bespotrebno. Zapravo je prezirala njegovu ideju gradnje kuće iz snova.’

Temeljne vrijednosti je teže mijenjati nego bilo što drugo pa psiholog smatra da bi se upravo u tom segmentu trebali poklapati s partnerom. Ako tu dođe do konflikta, moožda se ne biste trebali ni upuštati u vezu jer najvjerojatnije neće uspjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:26