Al-Qa'ida: Napast ćemo SAD još jače nego 11. rujna

KAIRO - Američki član al-Qa'ide na novoj je videoporuci oštro upozorio predsjednika SAD-a Georgea W. Busha uputivši zahtjev da američke snage napuste sve muslimanske zemlje ili će Sjedinjene Države biti suočene s napadom gorim od onog 11. rujna 2001. godine.



Odjeven u bijeli ogrtač s turbanom, Adam Yehiye Gadahn, koji se koristi i imenom Azzam al-Amriki, rekao je da al-Qa'ida odbija pregovarati o svojim zahtjevima. - Neispunjavanje naših zahtjeva znači da ćete vi i vaš narod doživjeti nešto nakon čega ćete zaboraviti užase od 11. rujna, Afganistana, Iraka i Virginia Techa - izjavio je Gadahn u sedam minuta dugom videozapisu u kojem je govorio na engleskom jeziku.



Autentičnost videa nije još potvrđena, no zapis se pojavio na web stranici koju inače koriste islamski militanti, a na njemu se nalazi i logo al-Qa'idina medijskog odjela, as-Sahab. Gadahn je naveo šest zahtjeva među kojima su povlačenje svih američkih vojnika i špijuna iz muslimanskih zemalja, oslobađanje svih muslimana iz američkih zatvora te prestanak davanja potpore Izraelu. Upozorio je i da samo američko napuštanje neće biti dovoljno dobro za al-Qa'idu koja traži i ispunjavanje ostalih zahtjeva.



- Prema tome, prestanite gubiti vrijeme pokušavajući spasiti svoj obraz uzaludnim, apsurdnim manevrima na Capitol Hillu i počnite s ozbiljnim potezima - dodao je Gadahn koji je inače američki državljanin iz Kalifornije. On je prvi Amnerikanac koji je optužen za izdaju u posljednjih 50 godina, a vjeruje se da se sada nalazi u Pakistanu ili nedaleko od Pakistana.



U video poruci Gadahn Georgea Busha uspoređuje s Miloševićem i Jeljcinom, riječima: "...postoje oni koji te uzdižu kao i tvoje prijatelje, krvožedne križare Miloševića i Jeljcina".

(AP, D. Arapović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:16