Američki ratni veterani na izbore idu kao demokrati

WASHINGTON - Veterani rata u Iraku odlučili su se aktivno uključiti u ovogodišnje kongresne izbore, ali na strani demokrata, objavila je organizacija Band of Brothers koja pomaže veteranima - demokratskim kandidatima.



Iako je vojska tradicionalno sklonija republikancima, kandidaturu za ove izbore najavilo je 56 kandidata s ratnim iskustvom iz Demokratske stranke i 39 iz Republikanske.



Većina ih se kandidira prvi put, a promatrači ulazak demokratskih veterana u kampanju smatraju kritikom načina na koji Bushova administracija vodi rat u Iraku. Među najistaknutijima je pilotkinja Ladda "Tammy" Duckworth, koja je izgubila obje noge kada je njezin helikopter Blackhawk srušen 2004. u Iraku, a koju je prošli tjedan podržao umirovljeni general i bivši pretendent na mjesto demokratskog predsjedničkog kandidata Wesley Clark.



Bushovoj administraciji na ruku ne ide ni najava američkog ministarstva pravosuđa da pokreće internu istragu o ponašanju svojih odvjetnika, koji su pronašli pravni temelj za odluku Bijele kuće da Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) dopusti da bez sudskih naloga prisluškuje osobe na tlu SAD-a.



Odvjetnik u ministarstvu Marshall Jarrett u pismu demokratskom kongresmenu Mauriceu Hincheyju najavio je da će se istraga, osim na ulogu ministarstva, fokusirati i na to jesu li aktivnosti prisluškivanja "dopustive prema postojećem zakonu".



Naime, nakon što je New York Times otkrio da je NSA prisluškivala osobe unutar SAD-a, ministarstvo pravosuđa predstavilo je novu pravnu doktrinu prema kojoj predsjednik Bush može odobriti prisluškivanje bez sudskog naloga na temelju svojih "inherentnih ustavnih ovlasti kao vrhovni zapovjednik", kao i na temelju rezolucije koju je Kongres donio nakon 11. rujna 2001., kojom se predsjedniku dopušta "upotreba sve potrebne i prikladne sile" protiv terorista. No, kongresmeni, uključujući i mnoge republikance, žestoko su kritizirali tu teoriju jer  je takvo prisluškivanje zabranjeno zakonom iz 1978. godine. 





AP;AFP;Nikolina Šajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:15