Američki veterani tuže CIA-u zbog eksperimenata

Poznato je da je CIA na američkim vojnicima sredinom prošlog stoljeća provodila tajne eksperimente s drogama, kontrolom uma te biološkim i kemijskim agensima. Skupina žrtava tih ispitivanja odlučila je prošli tjedan podnijeti tužbu sudu i zatražiti kompenzaciju, piše britanski Guardian.



Frank Rochelle je kao 20-godišnjak 1968. upravo završio vojnu obuku kada se javio na oglas kojim su se tražili dragovoljci za testiranje uniformi i vojne opreme. Pomislio je kako će to biti dobar odmor nakon teških vježbi u logoru. Međutim, uskoro se našao usred bizarnog programa u kojem je CIA testirala utjecaj droga i tehnika kontrole uma.



On i još petorica veterana vijetnamskog rata podnijeli su tužbu Federalnom sudu u San Franciscu protiv američkog ministarstva obrane. Cilj im je natjerati vlasti da stupe u kontakt sa svim oštećenima i pruže im odgovarajuću medicinsku skrb.



CIA-ini eksperimenti već su bili predmet saslušanja u Kongersu, a 2003. godine američko ministarstvo veterana objavilo je pamflet u kojem priznaje da je oko 7000 vojnika bilo podvrgnuto istraživanjima te da je na njima testirano više od 250 kemikalija, među kojima i halucinogene droge poput LSD-ja i PCP-a te biološki i kemijski agensi. Testiranja su se odvijala od 1950. do 1975. u Edgewood Arsenalu u Marilandu. Prema tužbi, nekim su vojnicima čak bili ugrađeni električni uređaji koji su trebali kontrolirati njihovo ponašanje. Rochelle (60) tvrdi da je 1968. ondje bilo dvadesetak dobrovoljaca. Rekli su im da će testovi s drogama biti bezopasni te da će se njihovo zdravlje pozorno pratiti ne samo tijekom eksperimenata nego i kasnije. Ističe da liječnici u to vrijeme nisu mogli znati jesu li droge bezazlene jer je utvrđivanje te činjenice bio jedan od ciljeva istraživanja.



„Bili smo dobrovoljci, međutim, nismo bili potpuno svjesni opasnosti. Nitko od nas nije znao kakve nam droge daju ni kakve će kasnije biti posljedice“, rekao je Rochelle. Tvrdi da je od jednog udisaja neke droge dva i pol dana bio drogiran i borio se s halucinacijama. 'Vidio' je životinje kako izlaze iz zidova, a činilo mu se da mu se pjegice kreću kao žohari pod kožom. U jednom ih je trenutku čak htio izrezati žiletom.



Nisu svi vojnici u njegovoj skupini bili pokusni kunići za droge. Neki od njih 'uistinu' su testirali opremu. Međutim, i oni su bili prevareni - s neispravnim plinskim maskama poslani su u plinske komore. „Bilo je to demonski“, kaže Rochelle.



Nakon dva mjeseca testiranja Rochelle je poslan u Vijetnam. Danas je 60 postotni invalid. Ima problema s disanjem, a kratkoročno pamćenje mu je toliko slabo da je jednom prilikom zaboravio sina na benzinskoj pumpi. Teško obavlja svoj posao. Liječnik mu je također utvrdio PTSP povezan s konzumacijom droga. Ima problema sa spavanjem i ponekad halucinira.



Kaže da mu je cilj da sve žrtve testova budu ispravno informirane o CIA-inom projektu, a vjeruje da su neki od veterana zaboravili eksperimente te da nemaju pojma zašto danas imaju zdravstvenih problema.  (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:36