OPROŠTAJ OD LONDONA

Ana Zaninović nakon poraza ostala i bez repasaža: 'Ne krivim suce, ovo nije bio moj dan!'

Ana Zaninović ispala je već u osmini finala Olimpijskih igara. Za našu predstavnicu, inače svjetsku prvakinju, kobna je bila japanska predstavnica s 14-11
 Drago Sopta/CROPIX

Nije ovo bio moj dan, neću su vaditi na sudačke pogreške jer je krivica isključivo na meni, rekla je taekwondašica Ana Zaninović nakon poraza u 1. kolu OI u Londonu. Ana Zaninović je u kategoriji do 57 kilograma poražena od Japanke Mayu Hamade.

U prvoj rundi Hamada je povela 3-0 nakon udarca u glavu na što se žalio hrvatski trener Toni Tomas, ali je njegova žalba odbačena. Do kraja je Japanka uspjela zadati našoj predstavnici još jedan udarac u glavu, dok je Ana sakupila tri boda i na odmor su otišle s rezultatom 6-3 za Hamadu. Druga runda je donijela malo drugačiju borbu. Ana Zaninović je izjednačila i runda je završila rezultatom 9-8 za našu predstavnicu.

Borba je u trećoj rundi bila puna preokreta. Najprije je Ana Zaninović povela 10-8 nakon udarca u oklop, no onda je Japanka dobila tri boda nakon što je našoj predstavnici zadala udarac u glavu i izjednačila na 11-11. Nakon toga je čudnom odlukom sudaca, poslije žalbe japanskog trenera, Hamada povela 14-11, a do kraja borbe Ana je pokušala udarcem u glavu suparnici doći do ta tri važna boda i izjednačenje što joj je i uspjelo u zadnjoj sekundi. No, nakon još jedne žalbe japanskog trenera, ta su tri boda poništena i Ana je poražena.

Također, naša je predstavnica izgubila i svaku nadu za repasaž nakon što je ostala Japanka Hamada, koja ju je svladala u 1. kolu, poražena u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Londonu.

U četvrtfinalu ju je vrlo uvjerljivo s 13-3 pobijedila 4. nositeljica, Britanka Jade Jones. Ključnom se pokazala druga runda u kojoj je domaća predstavnica slavila 6-1, te je u zadnju dionicu unijela veliku prednost od 9-2 koju je na koncu još povisila.

Tako je hrvatski taekwondo u Londonu ostao na bronci Lucije Zaninović za razliku od prošlih igara u Pekingu gdje su Sandra Šarić i Martina Zubčić Hrvatskoj podarile dvije bronce.

- Prihvaćam odgovornost i krivicu, nije kriv ni trener ni suci, jednostavno nisam bila u svojem najboljem izdanju. Nisam se borila kako sam se dogovorila s trenerom, kazala je tužna Ana nakon poraza koji bi je mogao stajati ispadanja. Japansku predstavnicu je pobijedila na svjetskim kvalifikacijama, iako je tada u tom meču slomila ruku.

- Ona je vrlo dobar borac, veća je od mene i ima duže udove, ali za ovaj poraz je krivica na meni. Kao da sam zaspala. Sada moram čekati da Hamada prođe do polufinala i povuče me u repesaž, što nije nemoguće jer se na OI događaju iznenađenja. Ni ja se nisam nadala da ću izgubiti u prvom kolu, kazala je nekoliko minuta starija sestra Zaninović, koja se za razliku od Lucije, u Londonu bori s protivnicama iz teže kategorije.

- Lucija me jako razveselila broncom. Sinoć me samo poljubila kada je došla kasno u sobu i to je to, zaključila je Ana.

Trener Toni Tomas bio je razočaran nakon dvoboja.

- Ne znam, ne možemo se vaditi na suce, ali je sutkinja u tatamiju na svoju ruku oduzela Ani tri boda iz akcije u zadnjoj sekundi. Procijenila je da je Ana akciju napravila iz nedopuštenog klinča. Ana danas nije bila ni blizu svoje prave forme, kazao je Tomas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:34