MOTIVIRALI BIRAČE

ANALIZA: KAKO SU VODEĆI KANDIDATI PROVELI ZADNJE DANE KAMPANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Škoro je u svoj 'live' privukao velik broj ljudi

 
Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić
 Robert Fajt / Matija Djanješić / Mrako Todorov / Hanza Media

Mogućnosti koje internet pruža političkim kandidatima u pogledima prezentiranja sebe, svojih programa i ideja uvijek ovise o načinu na koji mu kandidati pristupe. Dok Kolinda Grabar-Kitarović svoju digitalnu kampanju nastavlja voditi bez većih iznenađenja i inovacija, postoje kandidati koji zanimljivije pristupaju svojim digitalnim kampanjama.

Kako su u ove zadnje dane prije prvog kruga predsjedničkih izbora kandidati pristupili svojim digitalnim kampanjama? Da bi saznali, Jutarnji list nastavlja pratiti službene objave četvero kandidata, Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škore i Mislava Kolakušića, komentara pod njihovim objavama te objavama simpatizera u neslužbenim grupama podrške. Iz toga izdvajamo najnovije događaje njihovih digitalnih kampanja našim čitateljima.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Bez pretjeranih iznenađenja, digitalna kampanja Kolinde Grabar-Kitarović za prvi krug izbora završava bez promjena. Prenijela je snimke sa svojih zadnjih skupova te je ponovno naglasila u emocionalnoj poruci svojim pratiteljima na Facebook-u razloge zašto bi je trebali podržati na izborima – zalaže se za snagu, ponos, obitelj, zajedništvo, sigurnost i rad, a ne za slabljenje, beznađe, prijetnje, podjele, ranjivost i nerad.

Njeni simpatizeri iz neslužbenih grupa podrške dijele službene obavijesti HDZ-a, u kojima se najavljuje njena pobjeda, dok u isto vrijeme nastavljaju kritizirati Milanovića i Škoru. Milanovića napadaju zbog njegove izjave, u kojoj je usporedio Grabar-Kitarović s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, tvrdeći da je kompliment biti kao on. Škoru nastavljaju napadati da se pokazao nekompetentnim za predsjedničku funkciju.

ZORAN MILANOVIĆ

Zoran Milanović je iskoristio posljednju priliku kako bi motivirao svoje pratitelje da izađu i na izborima glasaju za njega, govoreći kako je bitno imati vlastiti stav te da zna kako je stav građana zajednička želja za boljom Hrvatskom. Simpatizeri iz njegovih neslužbenih grupa podrške su naglašavali Milanovićeve kvalitetne karakteristike, smatrajući kako je on, unatoč svojim manama, ipak najbolji kandidat na izborima.

Osim toga, dijelili su njegov prijenos sa skupa te su savjetovali ostale članove da na birališta nose vlastite kemijske olovke, zato što postoji opasnost da će kemijske olovke koje dobiju biti ispunjene tintom koja se lako može izbrisati. Iz toga je vidljivo da postojanje nepovjerenja u vjerodostojnost prebrojavanja glasova na izborima nije stav koji je ograničen isključivo na Kolakušićeve i Škorine simpatizere.

MIROSLAV ŠKORO

Miroslav Škoro je za završetak svoje digitalne kampanje pozvao sve svoje pratitelje na gledanje njegovog Facebook prijenosa uživo, gdje su mu mogli postavljati u komentarima pitanja, na koja je on odgovarao. Prijenos je bio popularan, s velikim brojem gledatelja, koji su bili zadovoljni s ovim načinom direktne komunikacije. Također su pozitivno reagirali na njegovu izjavu kako će ovakav oblik direktne komunikacije s građanima upotrebljavati češće ako postane predsjednik.

Međutim, pratitelji su donekle negativno reagirali na pojavu Željka Pervana kao gosta na prijenosu, smatrajući kako je time prijenos postao neozbiljan i neprofesionalan. Raspoloženje im se ubrzo popravilo nakon što je Pervan relativno ubrzo napustio prijenos. U njegovim su neslužbenim grupama podrške simpatizeri uvelike raspravljali o skupu Grabar-Kitarović u Ciboni, ismijavajući ga zbog ponovnog puštanja Škorine pjesme. Samu predsjednicu su pritom kritizirali jer je pogriješila rodni grad Dražena Petrovića.

MISLAV KOLAKUŠIĆ

Kada je u pitanju Mislav Kolakušić, on je u svojoj objavi informirao pratitelje da ipak neće moći prisustvovati na najavljenom N1 intervjuu, obrazlažući kako je zbog bolesti onemogućen. Pratitelji su mu u velikom broju zaželjeli brz oporavak. U ostatku obavijesti je naglasio velike brojke pregleda njegovih objava i pratitelja, navodeći kako je sada ključno da se njegovi pratitelji sada pojave na birališta i glasaju za njega. Napomenuo je i kako su ankete za izbore za Europski parlament također najavljivale mali broj glasova za njega, ali da su u konačnici bile u krivu.

Pritom su u komentarima pod njegovim objavama neki pratitelji bili razočarani činjenicom što se Kolakušić nije dovoljno angažirao u javnosti, oslonivši se isključivo na digitalnu kampanju. Problem takvog vođenja kampanje vide u činjenici što ne posjeduju svi građani internet. Njegovi simpatizeri su u neslužbenim grupama podrške objašnjavali pravila za promatrače izbora te su dijelili link-ove na nove internetske ankete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:12