HREJTING

ANKETA TRI DANA PRIJE IZBORA Čeka nas nevjerojatno napeta utrka za Pantovčak: Razlika između Kolinde i Milanovića unutar statističke pogreške

 
Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro
 CROPIX

Prema istraživanju HRejting koji je za HRT od 13. do 17. prosinca na uzorku od 1.400 ispitanika provela agencija Promocija plus povjerenje najvećeg broja birača dobila bi aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (zaokružilo bi je 28,3 posto ispitanih), na drugom je mjestu SDP-ov kandidat Zoran Milanović, a na trećem neovisni Miroslav Škoro. Razlika između Grabar Kitarović i Milanovića je vrlo mala i u granicama statističke pogreške budući da bi za njega glasalo 26,6 posto ispitanih.

Prema ovom istraživanju kandidati najvećih političkih stranaka odmaknuli su Škori kojega bi podržalo 20,7 posto ispitanika. Valja, međutim, napomenuti da je istraživanje provedeno prije nego su se predsjednički kandidati sučelili na nacioalnoj televiziji pa dojam koji su ostavili na sučeljavanju nije utjecao na rezultate istraživanja.

Prema HRejtingu, Mislav Kolakušić je na četvrtom mjestu s podrškom 7,6 posto ispitanika, dok je na petom mjestu Ivan Pernar, bivši čelnik Živog zida kojega bi biralo 2,8 posto ispitanih. Svi ostali kandidati imaju manju podršku. Dario Juričan koji je u kampanju ušao kao Milan Bandić i na sučeljavanju izazvao dosta pažnje i komentara gledatelja, u istraživanju koje je provedeno prije sučeljavanja dobio je podršku 1,5 posto ispitanika.

Istraživanje također pokazuje kako iz mjeseca u mjesec podrška aktualnoj predsjednici pada, dok njenom protukandidatu Milanoviću iz mjeseca u mjesec blago raste.

Na pitanje koga bi podržali u drugome krugu kada bi se u njemu sučelila aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i neovisni kandidat Miroslav Škoro većina je odagovorila da bi glas dala Škori. Njega bi biralo 48,7 posto ispitanika, a Grabar Kitarović 45,1 posto. Neodlučnih je bilo 6,2 posto. Ovo je prvi put da su, barem što se tiče istraživanja Promocije plus za HRejting, birači Škori dali prednost u odnosu na Grabar Kitarović. U rujnu bi aktualna predsjednica premoćno pobijedila Škoru, ali se njena prednost iz mjeseca u mjesec topila, da bi se početkom prosinca izgubila.

Za Grabar Kitarović bi bolja opcija u drugom krugu bio sraz sa Zoranom Milanovićem kojega bi pobijedila. U toj opciji za nju se odlučilo 49 posto ispitanika, dok bi Milanovića zaokružilo 46,9 posto. Neodlučnih bi bilo 4,1 posto.

Gledano po mjesecima, Grabar Kitarović je i u odnosu na Milanovića kontinuirano u silaznom trendu (u travnju bi nju biralo 53,15 posto ispitanika, a Milanovića 40,3 posto), a Milanović u uzlaznom koji je u prosinac ušao s 2,1 posto zaostatka za kandidatkinjom HDZ-a.

Kada bi se u drugom krugu susreli neovisni kandidat Miroslav Škoro i SDP-ov Zoran Milanović, opet bi pobijedu odnio Škoro. Prema istraživanju provedenom za HRT Škori bi glas dalo 50,2 posto ispitanika, dok bi Milanovića na izbornom listiću zaokružilo 44,6 posto njih. Neodlučnih je 5,2 posto.

Promatrano po mjesecima, Škoro u drugom krugu u srazu s Milanovićem bilježi vrlo blagi uzlazni trend, no on se kreće unutar pola postotnog poena, dok podrška Milanoviću varira u i to jedan postotak prema gore ili dolje.

Preferencija birača u 1. krugu

Kolinda Grabar-Kitarović 28,3

Zoran Milanović 26,6

Miroslav Škoro 20,7

Mislav Kolakušić 7,6

Ivan Pernar 2,8

Dejan Kovač 2,6

Dalija Orešković 2,4

Dario Juričan 1,5

Katarina Peović 0,9

Anto Đapić 0,4

Nedjeljko Babić 0,4

2. KRUG

Kolinda Grabar-Kitarović 49

Zoran Milanović 46,9

------------------------------

Zoran Milanović 44,6

Miroslav Škoro 50,2

------------------------------

Kolinda Grabar-Kitarović 45,1

Miroslav Škoro 48,7

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:10