Ante Jažić: Beckham će dnevno zarađivati više nego ostali igrači godišnje

ZAGREB - Od kada je David Beckham potpisao petogodišnji ugovor za Los Angeles Galaxy, vrijedan nevjerojatnih 250 milijuna dolara, Anti Jažiću užario se telefon od brojnih poziva.



Tog tridesetogodišnjeg Kanađanina hrvatskog porijekla nazivaju prijatelji, ali i novinari sa svih strana svijeta.



- Svi zovu ovih dana, novinari iz Kanade, Austrije i Hrvatske, a sve zbog novog slavnog suigrača. Dao sam više intervjua nego u cijeloj dosadašnjoj karijeri - iskren je Jažić s kojim smo razgovarali u subotu kasno u noći, odnosno u popodnevnim satima prema kalifornijskom vremenu, kada je stigao kući nakon odrađenog treninga.



Zbog Beckhama novi stadion




- Ovdje je takva ludnica da je to nezamislivo. Danas je u klubu bila konferencija za novinare i bilo je toliko reportera kao da je finale NBA-a ili Superbowla. Bili su prisutni svi igrači, a Beckham se javio videolinkom iz Madrida. Stvarno čudo, ne mogu ni zamisliti što će tek biti kad stigne u LA. Prodano je tri tisuće godišnjih ulaznica, a nisu baš ni jeftine, oko tisuću dolara. Stadion na kojem igramo prima 27 tisuća gledatelja. Prošle smo sezone imali prosječno oko 15 tisuća, a kako se zavrtjela priča sa Beckhamom, ne samo da će sve biti rasprodano, nego će zbog njega morati graditi veći stadion - u jednom nam je dahu prenio Jažić svoje dojmove o najspektakularnijem transferu u povijesti nogometa.



Beckham je kupljen da bi nogomet u SAD-u dobio novu, dosad nezamislivu dimenziju.



- S Beckhamom će interes bitno porasti. Sad su navalili sponzori, a televizijske se kuće bore za prava prikazivanja utakmica. Inače, američka je liga sasvim solidne kvalitete, a u Galaxyju je najveća zvijezda bio američki reprezentativac Landon Donovan. Iako imamo dobru ekipu, prošle godine, prvi put u povijesti, LA nije izborio play-off. Zato ćemo ove godine s Beckhamom ići na osvajanje prvenstva.



Promjene u 'lifestyleu'



• Beckham će koštati 250 milijuna dolara. Znači da u SAD-u ima novca za nogometaše?



- Beckham je iznimka. Ovdje se ne može zaraditi mnogo novca kao u Europi. Ova je liga dobra za igrače koji su u karijeri nešto zaradili i uštedjeli. Salary cup za klubove iznosio je dva milijuna dolara, a solidno plaćeni nogometaši imaju oko 60 tisuća dolara na godinu, dok ima mladih igrača koji igraju i za 20 tisuća. Samo ako si velika zvijezda, plaćaju te u milijunima. Ono što će Beckham zaraditi za jedan dan, obični nogometaši ne dobiju ni za godinu.



• Dolazak Beckhama naglavačke će promijeniti Galaxy...



- Čitam da je Capello poručio da Beckhama neće stavljati u momčad Reala tako da je vjerojatno da će doći i prije ljeta. Sigurno je da će se promijeniti mnogo toga. Primjerice, već imamo ugovorenu utakmicu protiv Chelseaja, a gostovat ćemo i u Japanu. Valjda ćemo i mi profitirati. Sad ćemo zbog Beckhama letjeti prvom klasom i spavati u otmjenim hotelima - zaključuje Jažić koji u Galaxyju ima ugovor još tri godine.





Jažić priznaje da nigdje nije tako uživao kao u Kaliforniji.



- Baš uživam ovdje igrati nogomet, a život je super. Stanujem u predgrađu Los Angelesa, u stanu na plaži, pet minuta od stadiona Home Depot Centra koji se nalazi u Carsonu. Moram priznati da sam rođen pod sretnom zvijezdom. Ovdje mi je bilo odlično i bez Beckhama, a s njim će biti potpuna ludnica - kaže Jažić koji je nogometnu karijeru počeo u Halifaxu, a nastavio je u Hrvatskoj igrajući najprije u Hrvatskom dragovoljcu. Afirmaciju je stekao u Hajduku odakle je napravio transfer u bečki Rapid te potom u ruski Kuban iz Krasnodara. U Rusiji nije mogao izdržati pa se potkraj 2005. godine vratio kući. U Los Angeles ga je pozvao trener Galaxyja Frank Yallop koji ga je vodio u reprezentaciji Kanade. U Galaxyju igra standardno, na lijevom boku. Odigrao je 11 utakmica u prvenstvu. Nije loše za hrvatskog Kanađanina koji je kao tinejdžer u Halifaxu radio na benzinskoj postaji, a nogomet je igrao za školski tim.
'Uživam u Kaliforniji'



Alen Orlić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:30