TABLETA ZA PIIIIP!

ANTE TOMIĆ Dobiti pilulu za dan poslije jedva je nešto jednostavnije od dobivanja građevinske dozvole za obiteljsku kuću

Pilula za poslije na određeno vrijeme zaustavlja ovulaciju, spriječit će začeće popije li je žena kratko nakon odnosa. Ova farmaceutska novotarija, za zdravlje navodno sasvim bezopasna, u inozemstvu je široko i lako dostupna, diljem zapadnog svijeta možete je kupiti kao pepermint bombone, a odnedavno je ima i u nas, piše Ante Tomić u najnovijoj kolumni za Slobodnu Dalmaciju .

Međutim, u nas se umiješala administracija, a kad se hrvatska administracija negdje umiješa, ne treba o tome ni govoriti, ništa nije široko i lako dostupno. Dobiti pilulu za poslije jedva je nešto jednostavnije od dobivanja građevinske dozvole za obiteljsku kuću. Kad u nas podnesete zahtjev za sredstvo protiv začeća, vjerojatno ćete roditi sedmero djece prije nego vam ga odobre.

Alo, ti mala, od sinoć...

Ministar Siniša Varga zamislio je da ljekarnici razgovaraju sa ženama i ja mogu razumijeti poriv toga pohotnika. Ni meni ne bi bilo mrsko zgodne gospođice ispitivati o njihovim seksualnim navikama, a da znam kako me one neće ošamariti.

Taj bih besramni posao radio i volonterski, besplatno, ali ženama on, jasno, neće biti naročito ugodan. Za potrebe ovoga teksta pokušao sam zamisliti takav jedan razgovor.

Kako Slobodna Dalmacija nije jedan od onih magazina samo za punoljetne što na kioske dolaze u najlonskim omotima, proste riječi pristojno sam pokrio pištanjem.

Dakle, magistar farmacije spušta naočale i strogo pogleda jednu mlađu mušteriju na kraju dugačkog reda.

“Ti!” kaže. “Ti! Ti što si se sinoć… piiip! Dođi malo amo.”

Dama se postiđeno zarumeni, popravi rub suknje, pođe za apotekarom u stražnju prostoriju i spusti se na stolicu koju joj je on nehajno pokazao.

“Hoćeš zapalit?” upita je muškarac, kako je i red na početku isljedničkih razgovora.

Ona zavrti glavom da neće.

“A šta” začudi se on, “nemaš običaj zapalit nakon… piiip! A dobro, pričaj onda, kako je to bilo?”

“Pa, ovaj, mi smo se našli…”, počne ona zamuckujući u nelagodi. “I ovaj… zaštitili smo se, nije da nismo… On je imao przrvtv.”

“Prezervativ”, pomogne joj ljekarnik očinski.

Puka mu je prztvtv

“Tako je”, kimne žena, a zatim žalostivo doda: “Ali, on je pukao.”

“Čuj, prezervativ pukao?!” zapanji se on. “Pa kako, bit će je bio veliki… piiip!”

“Onako, baš i nije.”

“Dobro, događa se… I, šta sad, ti ne bi rodila?”

“Ne bih?”

“Što ne bi, takva mlada, zdrava cura? Upravo ti je vrijeme da se udaš i rodiš djecu. Kad ćeš ako nećeš sad?”

“On je oženjen.”

“A tako”, začudi se apotekar.

“Ne bi se razvodio jer ima troje djece i stambeni kredit u švicarcima”, pojasni dodatno gospođica.

“Troje djece i stambeni kredit u švicarcima!?” ponovi apotekar zaprepašteno. “On s troje djece i kreditom u švicarcima… piiip! mlade… piiip! okolo. Pu, majku mu… piiip! bezobraznu!”

Djevojka na ovaj izljev bijesa neutješno zarida.

“Dobro, nemoj mi sad ovdje… Riješit ćemo stvar”, umiri je muškarac u bijeloj kuti, a onda se, zamišljeno vrteći vjenčani prsten, još nečega dosjeti. “Nego, slušaj, ti i inače imaš običaj… piiip! s oženjenima?”

Zaista, divan je to posao. Jasno je što se ministru Vargi svidjelo. Poželite gotovo upisati farmaceutski fakultet samo da biste ostali u kontaktu s mlađim naraštajima, upoznavali slobodoumne djevojke koje seks doživljavaju više rekreativno nego prokreativno.

A zašto muški ne mogu kupit?

No, koješta mi nije bistro? Za početak, što ako bi pilulu za poslije kupio muškarac? Ako već ima onih koji će partnericama poći u dućan po higijenske uloške, a ima ih, podaci poznati redakciji, zašto ih se u ovome isključuje? Što Zakon o zaštiti potrošača kaže o ovoj rodnoj diskriminaciji? Ili, ako se muškarce možda i ne diskriminira, kako izgleda njihov razgovor s apotekarima?

Zatim, mnogo važnije, ako lijek već nije štetan za žene i sve ga europske i američke drogerije slobodno prodaju, čemu od naših žena tražiti da izlažu svoju intimu nepoznatim ljudima, koji ih čak mogu odbiti zbog nekakvog idiotskog prigovora savjesti?

Otvoreno je pitanje, naravno, kad život počinje? Dopuštam da na to imamo različite odgovore, jedan je američki komičar, recimo, primijetio kako život počinje već kad muškarac i žena u restoranu naruče predjelo.

Ipak, pilula za poslije definitivno nije abortivno sredstvo, jer se začeće nije ni dogodilo, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju . Koga to uznemiruje ako nijedan mali Hrvat ili mala Hrvatica nisu završili u slivniku?

Napokon, prije nekoliko mjeseci otkrilo se da Željka Markić, predsjednica inicijative U ime obitelji, između ostalog, zarađuje i na pilulama za poslije. Ako ona, kao uvjerena i osvjedočena katolička supruga i majka, nema nikakvog problema prodavati takve stvari, šta ministru Siniši Vargi treba da žene… piiip! u zdrav mozak s nekakvim prigovorom savjesti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:35