LOŠA VREMENA

ANTE TOMIĆ U Hrvatskoj su i lopovi izgubili kriterije: Zašto, bi pobogu, netko ukrao uređaj za logopedsku terapiju?

Prvo je jedan kriminalni genij u Slunju oteo dječja kolica, a onda, jedan drugi, u ne tako dalekom Karlovcu, uređaj za logopedsku terapiju
 Dragan Matić/CROPIX

Gledajte što je tajanstveni zločinački um napravio u Slunju, kakvog se briljantnog kriminalnog plana domislio genij. Ukrao je dječja kolica iz veže stambene zgrade. Maznuo ih je zajedno s ružičastom dekicom, jastučićem i šuškalicom, srećom bez bebe, jer bi ga u suprotnom tražili i zbog otmice, i žurnog koraka otperjao u nepoznatom smjeru.

Bogzna kako je to učinio a da prolaznicima ne bude sumnjiv. Vjerojatno je raznježeno tepao u prazna kolica.

Redarstvo, kažu, intenzivno traga za počiniteljem, ali šestomjesečna vlasnica nema mnogo vjere da će se slučaj sretno okončati.

Znate kako to ide, u periferijskoj garaži kolica su odavno prebojana i prekucane šasije, auto-mafija ih je s lažnim papirima prodala na bugarskom crnom tržištu, već neko vrijeme u njima kmeči nekakav dražesni crnokosi Kliment ili kakva sasvim neodoljiva plava Evdokija.

Moglo bi, istina, biti i da su ostala u zemlji i netko ih koristi za prijevoz krumpira ili plinske boce. Što god bilo, građanima ostaje pouka - budite oprezni, lopovi su sve bezobzirniji.

Zločin koji se prije nekoliko dana desio u Karlovcu još je bizarniji . Tamo je netko iz zdravstvene ustanove klepnuo uređaj za logopedsku terapiju.

U policijskoj prijavi stoji kako je američki aparat vrijedan osam tisuća kuna, no on doista nešto vrijedi samo djeci s poteškoćama u govoru. Ukradeni predmet nije nešto što bi spretniji majstor znao, tek sa sitnijim preinakama, pretvoriti u sokovnik ili toster.

Totalni je misterij zašto bi to netko ukrao, osim ako lopov nije mucavac ili netko tko ne umije kazati r. A tko zna, možda je upravo to dobar trag u kojemu valja usmjeriti istragu? Neobična će se kriminalistička pripovijest uskoro možda završiti uhićenjem policiji otprije poznatog Krešimira B. zvanog Kvešo (37), upravo u trenutku dok on u uređaj za logopedsku rehabilitaciju bude ustrajno ponavljao: “Ja sam kveten. Ja sam kveten.”

Enivej, čudne se stvari kradu. U teškim su vremenima i kriminalci izgubili kriterije i drpaju sve što dohvate.

Bez reda grabe stvari beznačajne vrijednosti, a ja ih zapravo mogu razumjeti. Što drugo i preostaje nesretnicima u jednoj zemlji u kojoj je sve ono vrednije davno već pokradeno. Dođe li pošteni provalnik gromobranom preko krova ili s kestenove grane pred prozorom, tražeći umjetnine i dragocjenosti, naći će krasni šipak. Nadan je naprosto bio brži od njih.

Samo jedno mene u ovome istinski zabrinjava. Krađe su se zaredale, sve luđe i luđe, a još je SDP na vlasti. Što će biti kad uskoro dođe HDZ, strah me i zamisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 17:43