Apoksiomen će biti trajno smješten u palaču Kvarner

MALI LOŠINJ - Na prvoj sjednici Povjerenstava za koordinaciju projekta Apoksiomen predstavnicima Grada Malog Lošinja uručeno je mišljenje Hrvatskog vijeća za kulturna dobra o stalnom smještaju i izlaganju te antičke statue u Palači Kvarner u Malom Lošinju.



Naime, nakon podnesenih zahtjeva Malog Lošinja, Rijeke i Zadra za stalni muzejski smještaj Apoksiomena, Hrvatsko vijeće za kulturna dobra i Hrvatsko muzejsko vijeće donijeli su uvjete za stalni postav kipa s obzirom na prostor, zaštitu, muzeološku prezentaciju te uputili pozive gradovima da u skladu s propozicijama elaboriraju svoje prijedloge.



Objekt mora imati prostore zatvorene za pristup posjetiteljima, prostor namijenjen posjetiteljima te zajedničke sadržaje, mora biti zaštićen od potresa, poplava, provala, vandalizma, imati protupožarnu zaštitu te zaštitu u slučaju rata.
Ocjenjujući sva tri elaborirana prijedloga, članovi obaju vijeća zaključili su da je najprikladnije mjesto za trajni smještaj Mali Lošinj u čijem je akvatoriju statua i pronađena. Uzevši u obzir neprocjenjivu vrijednost Apoksiomena kao jedine velike brončane antičke skulpture i najvrjednije skulpture u posjedu Republike Hrvatske te kontekst njegova nastanka, nalaza i obnove, definirani su uvjeti za čuvanje i izlaganje skulpture.



Zgrada u kojoj će se izlagati Apoksiomen ne smije biti u blizini bilo kakvih pogona koji bi mogli biti potencijalna opasnost, u blizini frekventnih stanica ili u sklopu zgrade u kojoj se obavljaju djelatnosti koje podrazumijevaju velik promet ljudi.



Također, objekt mora imati prostore zatvorene za pristup posjetiteljima, prostor namijenjen posjetiteljima te zajedničke sadržaje, mora biti zaštićen od potresa, poplava, provala, vandalizma, imati protupožarnu zaštitu te zaštitu u slučaju rata.



Temperatura u prostoriji u kojoj se izlaže statua mora biti između 18 i22 Celzijeva stupnjeva, a svjetlosni izvori ne smiju toplinski utjecati na skulpturu. Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelliističe da je formiran odbor za smještaj Apoksiomena koji će definirati sve potrebno da se Palača Kvarner prilagodi svim uvjetima.



Capelli, koji je na čelu odbora, kaže da u tom tijelu sudjeluju stručni ljudi te da uopće nema dvojbe da će Palača biti prilagođena tijekom dvije godine.



- Još nisu napravljeni izračuni koliko će sve to stajati, ali s obzirom na to da se radi o najvećem hrvatskom kulturnom blagu, računamo na novac pretpristupnih fondova EU. Također, Grad Lošinj će napraviti znatan financijski iskorak jer kod Apoksiomena nema štednje - rekao je gradonačelnik Malog Lošinja.



Luka Benčić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:04