NOVI VLADAR SVIJETA

Apple nadmašio ExxonMobile i postao najvrednija kompanija na svijetu

Apple je u svibnju prošle godine s trona najveće američke tehnološke kompanije, gledano po ukupnoj vrijednosti dionica, skinuo Microsoft
 AFP

SAN FRANCISCO - Tehnologija koji mijenja život ljudi zasjenila je sirovu naftu u srijedu kada je informatički div Apple nadmašio ExxonMobile te postao najvrednija kompanija na svijetu na temelju vrijednosti svojih dionica.

Unatoč tmurnom završetku dana na burzama, Apple je trgovanje dionicama završio s vrijednošću od 363,69 dolara po dionici što daje ukupnu vrijednost kompanije od 337,2 milijarde dolara.

Cijena dionice ExxonMobile na kraju srijede iznosila je 68,03 dolara što međunarodnom naftnom divu daje vrijednost od 330,8 milijardi dolara. ExxonMobile je bio najvrjednija kompanija na svijetu od 2005. godine.

Apple je u svibnju prošle godine s trona najveće američke tehnološke kompanije, gledano po ukupnoj vrijednosti dionica, skinuo Microsoft.

Dionice Applea kroz posljednjih par godina stabilno su rasle, a njihov početak rasta povezuje se s predstavljanjem iPada 2001. godine nakon čega su uslijedili iPhone 2007. te iPad prošle godine.

Osim toga značajnu prednost Appleu daje i činjenica da svoje poslovanje temelji na informatičkim tehnologijama dok ExxonMobile ima ograničenu mogućnost razvoja jer ovisi o cijeni i novim izvorima nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:21