Apple zaposlio hrvatskog genija Ivana Krstića

ZAGREB - Zagrepčanin Ivan Krstić (23) nova je akvizicija jedne od najpoznatijih svjetskih kompjutorskih tvrtki, Applea iz Silicijske doline.



Budući da prema strogim Appleovim pravilima ne može davati izjave medijima o novom angažmanu, Ivan Krstić rekao nam je samo da radi na poslovima sistemske sigurnosti. No na američkim portalima specijaliziranim za informatiku spekulira se da se Krstić pridružio Appleu da bi kompjutorskom divu pomogao ojačati sigurnost njegova operacijskog sustava MAC OS X.



Mladi kompjutorski genij Krstić jedan je od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za informatičku sigurnost.



Uspješan i u srednjoj školi




Ivan Krstić rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu. Od 15. godine živi u SAD-u, a u Michiganu je završio jednu od najboljih privatnih srednjih škola, Cranbrook, za koju je dobio stipendiju. Kao srednjoškolac napravio je softver za jednog neuroznanstvenika na Sveučilištu Michigan, a tijekom ljetovanja u Zagrebu, gdje mu žive roditelji, Ivan je napravio informacijski sustav u Dječjoj bolnici. Studirao je teorijsku matematiku i informatiku na Harvardu, no u ljeto 2006. dogodio se preokret. Mladi harvardski student postao je najmlađi među direktorima projekta “Jedan laptop za svako dijete” (OLPC), koji je pokrenuo znanstvenik Nicholas Negroponte, da bi se milijunima djece u zemljama u razvoju omogućilo jeftino računalo kao pomoć u učenju. 



Bitfrost za zaštitu sustava




- U OLPC-u su imali neke probleme vezane uz sigurnost računala koje nisu mogli riješiti. Onda su čuli da bih možda ja mogao riješiti te probleme pa mi se jednog dana javio predsjednik OLPC-a. Nakon što sam mu predstavio neke od svojih ideja, pozvao me da se pridružim projektu - rekao je u jednom razgovoru za Jutarnji list Ivan Krstić.



Glavni cilj projekta OLPC bio je promijeniti način na koji djeca danas uče, a “laptop od 100 dolara” (cijena mu je u međuvremenu porasla na 188 dolara) dizajniran je tako da je otporan na kišu, a može se koristiti i u pustinji.



No zbog neslaganja s novim menadžmentom OLPC-a i “nepremostivim etičkim razlikama”, Ivan je u svibnju prošle godine napustio taj projekt.



Tijekom rada na OLPC-u naš mladi kompjutorski stručnjak razvio je sigurnosnu arhitekturu Bitfrost.



- Bitfrost je nov način gledanja na informatičku sigurnost koji omogućava sigurno funkcioniranje računala bez potrebe za antivirusnim i anti-spyware programom - objasnio je Krstić.



Dobitnik nagrade TR 35




Bitfrost je ubrzo prepoznat kao izvanredna inovacija pa je 2007. Ivan Krstić dobio prestižnu nagradu TR 35. Riječ je o nagradi koju Technology Review, najstariji tehnološki časopis, svake godine dodjeljuje najboljim svjetskim inovatorima mlađim od 35 godina.



Iako mala zemlja, Hrvatska se može pohvaliti s dvojicom dobitnika te najvažnije svjetske nagrade za mlade inovatore jer je 2006. TR 35 dobio dr. Marin Soljačić, docent na Massachusetts Institute of Technology (MIT).



Zanimljivo je spomenuti da je Krstić dao i svoj doprinos u razvoju Facebooka. On je pomogao u oblikovanju softverske arhitekture te internetske mreže socijalnih kontakata.







Poznati tehnološki časopis eWEEK prošle je godine proglasio Ivana Krstića drugom najutjecajnijom osobom na svijetu u informatičkoj sigurnosti. Koliko za rad mladog Zagrepčanina vlada interes u akademskoj zajednici i industriji najbolje govori podatak da je u posljednje dvije godine Ivan Krstić držao predavanja na sveučilištima Berkeley, Harvard, MIT, Carnegie Mellon, zatim u sjedištu Googlea u Mountain Viewu te Lockheed Matinu, najvećoj svjetskoj vojno-obrambenoj tvrtki.

Među najutjecajnijima na svijetu





Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:36