Apstraktne slike o ljubavi i ratu

ZAGREB - Američki umjetnik Johnatan A. Roberts pokazat će prvu svoju izložbu slika u Hrvatskoj. U Galeriji Mala u subotu će je u podne otvoriti Zvonko Maković.



Tridesetpetogodišnji umjetnik iz Floride prije slikarstva studirao je povijest umjetnosti i filozofiju estetike na University of Georgia i za to se vrijeme upuštao u razne umjetničke pothvate, uključujući i izradu 1200 metara dugačkog “svitka slike”, istraživanje temeljnih tema poput ljubavi i rata.



Najbolji u Teksasu




Izlagao je u brojnim američkim galerijama, a njegove slike nalaze se u privatnom vlasništvu u Americi i Europi. 2005. osvojio je nagradu Best of Show na izložbi Independent Artists Salon u Teksasu.



Makovićev predgovor




Njegovi su radovi apstraktne prirode, a umjetnik navodi: “Uglavnom se bavim apstrakcijom jer mi dopuša da s ljudima komuniciram jasnije i izravno. Mnogi koncepti u mojim radovima poprilično su složeni”. Zvonko Maković smatra kako se Robertsove slike doimaju drugačijima iz više razloga: “Iako nastaju spontano i zadržavaju neposrednost, njihova je struktura krajnje precizna, a unutrašnji red odaje logiku i težnju za savršenim skladom”. 



Umjetnik balansira između apstrakcije i asocijativnih prizora. “Sam Roberts kaže kako mu slikanje predstavlja neku vrst evidentiranja vlastite egzistencije i to se lako može prepoznati”.




P. Kiš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:03