PIŠE SLAVENKA DRAKULIĆ

ASSANGE NEĆE U ZATVOR ZBOG ŽENA, NEGO ZBOG POLITIKE Je li optužba za silovanje, ako ne namještaljka, bila tek smokvin list za zakulisne manevre?

Julian Assange odlazi iz policije u travnju 2019.
 Peter Nicholls / REUTERS

Dok su ga policajci nosili prema automobilu, tko zna je li se Julian Assange, nasilno izvučen iz ekvadorske ambasade prije desetak dana, prisjetio kako je zapravo počela njegova mučna odiseja 2010. u Stockholmu?

Assange je, nije loše ponoviti, australski novinar, kompjuterski programer i osnivač WikiLeaksa, međunarodne organizacije za otkrivanje ratnih zločina, korupcije i povrede ljudskih prava, a sam sebe opisuje kao borca za transparentnost informacija. Dospio je u centar medijske pažnje 2010. jer je objavio na stotine tisuća tajnih dokumenata o američkim operacijama i ratnim zločinima u Afganistanu i Iraku, nakon čega su Amerikanci protiv njega pokrenuli krivičnu istragu.

Ali zbog čega je pobjegao prvo u Veliku Britaniju a zatim u ambasadu Ekvadora? Najkraći odgovor bio bi cherchez la femme.

No, priča je ipak malo duža.

Naime, događaji u Stockholmu samo na prvi pogled nemaju veze s aferom WikiLeaks. Na vrhuncu svjetske slave, u kolovozu 2010. posjetio je Stockholm i održao predavanje. Kako to već biva sa zvijezdama, nakon toga je partijao s obožavateljicama. No nakon par tjedana zaradio je ne jednu, nego dvije prijave za silovanje i napad (odnosno za nezaštićeni seksualni odnos protiv njihove volje). Prva ga je prijavila organizatorica gostovanja u čijem je stanu boravio, a tjedan dana kasnije prijavila ga je i druga žena za istu stvar, potaknuta onom prvom. Dogodilo se to prije #MeToo jer u Švedskoj i policija i sud ozbiljno uzimaju ovakve prijave i ne pada im na pamet prvo posumnjati da žene lažu. I prije novog zakona izglasanog prošle godine koji svaki seksualni odnos u kojem ne postoji eksplicitni prethodni pristanak smatra - silovanjem. U prvoj izjavi policiji Assange je porekao sve optužbe, izrazivši sumnju da se radi o namještaljki kako bi ga Švedska uhapsila i izručila SAD-u zbog WikiLeaksa. Za svaki slučaj je zbrisao u Veliku Britaniju, a u izjavi medijima objasnio da je to zato što je - “Švedska Saudijska Arabija feminizma”!

No malo je vjerojatno da se stvarno bojao suđenja za silovanja i zatvora. Švedski su zatvori na glasu gotovo kao odmarališta s rekreativnim i kulturnim sadržajima. Vjerojatnije se stvarno bojao izručenja SAD-u, zemlji u kojoj postoji smrtna kazna, što mu je teško zamjeriti. Ali kako nije bio siguran da ga ni Velika Britanija neće izručiti jer obje zemlje imaju ugovor o suradnji, za svaki se slučaj sklonio u ambasadu Ekvadora i dobio njihovo državljanstvo. No Assange je time osudio sebe na drugu vrstu zatvora, možda i goru, jedino što nije mogao znati da će potrajati sedam dugih godina. U prvo je vrijeme držao press konferencije i preko interneta komunicirao sa svijetom. No i to se promijenilo, nastupila su ograničenja, od oduzimanja interneta do zabrane odlaska liječniku. U Ekvadoru se, naime, promijenio predsjednik i pojačali su se pritisci iz SAD-a. Trebalo je naći izliku za upad policije u ambasadu pa je tako ministrica unutarnjih poslova Ekvadora Assangea optužila da je ambasadu koristio kao poligon da bi destabilizirao zemlju. No vrlo brzo je izašao na vidjelo pravi razlog hapšenja, činjenica da Amerikanci traže izručenje zbog urote.

Je li dakle optužba za silovanje, ako ne namještaljka, bila tek smokvin list, pokriće za političke manevre? Feministkinje su ljute jer ispada da je silovanje ostalo u drugom planu, nevažno u odnosu na političku dimenziju slučaja. Neizručivanje Švedskoj samo potiče “kulturu silovanja” zaključila je koalicija ženskih grupa u Britaniji. “On je uvijek profitirao od svog herojskog statusa, glumio je žrtvu i držao se kao pravednik. No optužen je za silovanje i to je ozbiljna optužba”, izjavila je Sarah Green, koordinatorica ženskih grupa koje su apelirale na ministra unutarnjih poslova da Assangea izruči Švedskoj, a potpisima im se pridružilo više od stotinu predstavnika u parlamentu. U slučaju kada izručenje traže dvije zemlje, ministar je taj koji odlučuje kojoj će optuženik biti izručen. Sada jedna od dvije Šveđanke koja ga optužuje traži obnovu suspendirane potjernice - ona je naime uvjerena kako Assange sedam godina bježi od švedske a ne od američke pravde. Ipak, malo je sumnje koja će to zemlja biti, boje se svi oni koji u cijeloj priči vide zavjeru ne samo protiv Assangea, WikiLeaksa i borbe za istinu. Njegova braniteljica Jennifer Robinson izjavila je da već zahtjev za izručenjem i sama optužba, koja sadrži suradnju s izvorom, znači da izdavač ili novinar može biti optužen za konspiraciju. “To je zastrašujući presedan za sve novinare”, rekla je.

Žene jesu Assangea dovele do praga zatvora, ali opasnost da završi na dugogodišnjoj robiji - ako ne i gore - dolazi iz politike.

Pojavila se i zanimljiva vijest da je slovenska stranka Ljevica vladi predložila azil za Assangea. Za to nema puno nade, a pitanje je koliko bi mu pomoglo. Pravda više ne pobjeđuje ni u boljim američkim filmovima, a kamo li u stvarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:01