StoryEditor

Australija

Za Australiju suša je gotova, nakon 32 godine ponovo će nastupiti na Svjetskom prvenstvu i to zanimljivo opet u Njemačkoj gdje su 1974. godine debitirali.Nastup su zagarantirali pobjedom u uzvratnoj utakmici na stadionu Telstra u Sidneyju nad Urugvajem 4-2 nakon izvođenja udaraca sa bijele točke.Za uspjeh Australije najzaslužniji je nizozemski trener Guus Hiddink, koji je prihvatio mjesto izbornika u ljetu 2005. godine nakon odlaska Franka Farine. Hiddink je odveo Republiku Koreju u polufinale na prošlom SP-u.

Engleska je najzanimljivije odredište australskih nogometaša što je sasvim normalno s obzirom na jezik kojim se priča. Kapetan Australaca je napadač Mark Viduka, koji je svojedobno igrao i u zagrebačkoj Croatiji (Dinamo Zagreb), a gotovo svi reprezentativci igraju u jakim europskim klubovima.Za navijače i reprezentativce glavni cilj je postići zgoditak pošto na svom jedinom nastupu na SP-u 1974. godine protiv Zapadne i Istočne Njemačke, te Čilea nisu uspjeli postići zgoditak. No, na čelu sa Hiddinkom ambicije su velike… Osnovani: 1961.

Prihvaćeni: 1963.

Sudionici SP-a: 1 (1974.)

Trofeji na SP-u:

Kontinentalni trofeji: 3 puta prvaci Oceanije (1980., 1996., 2000.)

Činjenice:

Australija je ukupno 10 puta nastupala u kvalifikacijama još od 1966. godine, a samo je jednom nastupila na Svjetskom prvenstvu 1974. godine. Nakon poraza na premijernom nastupu na SP-u protiv kasnijih prvaka Zapadne Njemačke, u posljednjoj utakmici u grupi protiv Čilea odigrali su 0-0, no ipak su eliminirani iz daljnjeg takmičenja.Na posljednjim kvalifikacijama za SP 2002. poraženi su na posljednjoj prepreci. Izgubili su u dodatnom razigravanju protiv ekipe iz Južne Amerike, Urugvaja, ukupnim rezultatom 3-1 iako su u prvoj domaćoj utakmici pobijedili 1-0.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:40