Bakarić zaslužan za zonu B

U Jutarnjem listu od 18. rujna ove godine pročitao sam prilog Živka Kustića pod nazivom "Istru su sačuvali glagoljaši".



Slažem se s Kustićem da su hrvatstvo u Istri sačuvali glagoljaši, ali zaboravlja da su na tim prostorima također živjeli Talijani kao i Slovenci, u velikom broju. Na samom početku priloga novinar krajnje cinično komentira proslavu 60. godišnjice priključenja Iste i prije svega etablira sudionike proslave kao jugonostalgičare, titoiste, pristalice crvene petokrake, itd.



Istru i Trst su u proljeće 1945. godine oslobodile partizanske snage. Da je Hrvatska završila rat kao NDH, kao što ga je i počela - Istra, Rijeka, Zadar i kvarnerski otoci ostali bi pod Italijom. A kako su Talijani svima dobro poznati po osvajanju tuđih teritorija za stolom, za nagradu što su kapitulirali 1943. godine i kasnije malo ganjali Nijemce po Italiji, uzeli bi poslije rata čitavu Dalmaciju i sve otoke.



Da je Hrvatska dobila praktički cijelu Istru, uključivši i zonu B, trebate opet zahvaliti drugu komunistu vizionaru Vladimiru Bakariću, koji je već tada točno znao što znače republičke granice, a naš drug Edvard Kardelj poznat je samo po rečenici "sve je to Jugoslavija". Možda je bio za ovakvo držanje od strane Hrvatske nagrađen s vilom na divnoj lokaciji pored Čikata na otoku Lošinju. Vila je poslije rastanka spaljena.



Vasilij Lombar, Ljubljana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:38