Bake uskaču kad su i mama i tata u zatvoru

ZADAR- Zbog samo osam grama heroina moj sin mulac sada je prvi put u zatvoru. Znam što je to jer sam i sam tamo ležao nekoliko godina zbog heroina. To je još dijete i teško je u četiri zida. Kada sam završio u zatvoru, ja sam već bio mrga - ispričao je 47-godišnji Zadranin Tomislav Antović Tomi netom nakon što su prošle godine zbog preprodaje heroina uhićeni njegova supruga Meri Petani (42) i sin Aldo (19).



Oduzimanje djeteta




Majka i sin trenutačno su u pritvoru zatvora u Zadru, gdje čekaju završetak ponovljenog suđenja za posjed i preprodaju heroina i kokaina. Iako je Antović, koji je zbog droge po zatvorima već odslužio 11 godina, tada tvrdio da se više ne bavi dilanjem, i on je ponovno uhićen u studenom prošle godine. Uhvaćen je u Splitu s obojicom sinova - Aldom (19), koji je još tada bio na slobodi, i Carlosom (23). Sada su roditelji i dvojica sinova iza rešetaka, a maloljetnu kćer čuva osamnaestogodišnja sestra, jedina punoljetna članica obitelji koja je na slobodi.



Provjerava se idu li djeca zatvorenika redovito u školu ili vrtić
Centar



Obitelj Antović-Petani samo je jedna u nizu zadarskih obitelji u kojima djeca žive s jednim ili oba roditelja ovisnika i prekršitelja zakona, no koliki je broj takve djece, zasad se još precizno ne zna. Zadarski Centar za izvanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti, koji bilježi oko 400 aktivnih ovisnika, takvu evidenciju još ne vodi, a u Centru za socijalnu skrb u Zadru kažu da se djeca koja žive s oba roditelja ovisnika prijestupnika najčešće povjeravaju djedu ili baki.



- Nakon prijave izlazimo na teren i provjeravamo situaciju, odnosno postoji li i kakva je briga o djetetu, šalje li se dijete redovito u školu ili vrtić. Na temelju toga donosimo odluku o pokretanju nadzora nad roditeljskom skrbi ili o pokretanju postupka privremenog oduzimanja djeteta roditeljima. Utvrdi li se da roditelji nisu sposobni za skrb, djeca se povjeravaju ustanovi, udomiteljskoj obitelji ili rodbini - kaže profesor defektologije Tomislav Orović, ravnatelj zadarskog Centra za socijalnu skrb.



Negativne posljedice




Djeca ovisnika o kojoj se na vrijeme ne povede računa pokazuju crte anksiozno-depresivnog poremećaja te vrlo često, kaže zadarski psiholog mr. sc. Mladen Mavar, u pubertetu počnu piti alkohol ili konzumirati drogu.



- Ponašanje ovisnika neizbježno dovodi do negativnih posljedica u obitelji. Osim što se obitelj mijenja u emocionalnoj sferi, mijenja se i materijalna situacija jer je ovisnik usmjeren isključivo na potragu za sredstvima kojima će zadovoljiti ovisnost - kaže dr. Mavar i ističe da se djeca kroz odnos s roditeljem razvijaju i oblikuju kao osobe. Ako im roditelj to ne može pružiti, a ovisnik to ne može, takvo dijete, tvrdi. dr. Mavar, manifestirat će sklonost delinkventnom i socijalno devijantnom ponašanju.





Trenutno u Hrvatskoj ima oko 4500 djece čiji su roditelji u zatvoru, a mnogima od njih su oba roditelja iza rešetaka.



Djeca čija su oba roditelja na izdržavanju kazne prepuštena su na brigu rođacima i obiteljskim prijateljima, a često su u okruženju prijatelja ili školskih kolega i sama obilježena kao lopovi ili narkomani. Neka su u domovima ili obiteljima udomitelja. Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, kaže kako se često događa da jedan roditelj skriva djetetu da je drugi u zatvoru.



Zakon dopušta da dijete do navršene treće godine može biti u zatvoru s majkom. Obitelji čiji su članovi u zatvoru ne primaju nikakvu stručnu pomoć u odgoju djece. ( Tomislav Novak)
  Vršnjaci ih nazivaju narkomanima





Božana SviličIć/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:08