IZA KULISA

Bandić je postao imun na uhljebljivanja

 Dragan Matić / Hanza Media

Milan Bandić odlučio je spasiti brata Gorana Marića, HDZ-ova ministra državne imovine.

Kako objašnjava, radi se o prometnom stručnjaku, sa 35 godina radnog staža, i ako je, kaže, problem da bude u upravi jedne od tvrtki kćeri HŽ-a, nije problem da radi u ZG holdingu. Tamo, naime, njegov brat Goran ne radi, pa samim time, po Bandićevoj logici, nema sukoba interesa.

Bandić Mariću posao nudi javno, tako da svi čuju, bez imalo prikrivanja.

Treba li Bandiću uistinu Svetimir Marić?

Odgovor je svima jasan. Bandić upravlja Zagrebom i ne trebaju mu nikakvi marići da mu u tome nešto posebno pomognu. Koliko će mu trebati Marićeva stručnost, najbolje sugerira nedavni Bandićev potez o polusatnoj karti za vožnju ZET-om za četiri kune. Koliko je kod donošenja te odluke slušao vodstvo ZET-a, govori činjenica da je društvo s Remize bilo jednostavno zanijemilo nakon te gradonačelnikove odluke.

Zašto je onda uzeo Marića pod svoje?

Kao i u slučaju ZET-ovih karata, tako i ovaj potez nuđenja posla bratu HDZ-ova ministra ima veze s lokalnim izborima. Bandić javnim pozivanjem S. Marića da dođe raditi kod njega poručuje tri stvari. Prvo, pokazuje da je za razliku od većine drugih političara on postao prilično imun na prozivanja oko uhljebljivanja u strukturama i tvrtkama Grada. Drugo, želi dati do znanja kako on, mnogo više od vodstva HDZ-a, drži do ljudi. I treće, zapošljavanjam S. Marića, Bandić se na neki način dodvorava HDZ-ovim biračima porukom - ja ću brinuti o vama HDZ-ovci, kad već HDZ ne želi.

Može li Bandiću štetiti zapošljavanje Marića?

Bandića će u kampanji zbog ove odluke prozivati, ali to je upravo ono što Bandić i želi. Spomene li mu ovo Švaljek, on će je podsjetiti na slučaj njezina supruga. Ako Mrak Taritaš to spomene, podsjetit će je na njezina supruga i Plinacro. S obzirom na broj SDP-ovaca i HDZ-ovaca u Holdingu koji su, kako Bandić ističe, "zaposleni na halo", iz tih stranaka takve kritike teško se mogu primiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:33