Bandićev kum gradio i skupi WC i sporni kiosk

ZAGREB - Tvrtka Tigra vlasnika Milana Penave, čija je supruga krsna kuma kćerke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bila je podizvođač tvrtke Gredelj u poslu gradnje dva javna WC-a u Zagrebu koji koštaju 1,5 milijuna kuna s PDV-om ili oko 11 tisuća eura po četvornom metru. Tu informaciju potvrdio je jučer za Jutarnji list Zoran Budak, pomoćnik direktora za prodaju u Gredelju.



Invalidi ne mogu ući u preplaćene WC-e



ZET-ovu limenku Bandić platio 5009 € po m2



Više iz
rubrike
VIJESTI


- Građevinski dio posla u gradnji dva objekta javnog WC-a na okretištu tramvaja Dubec i Dubrava, vrijedan nešto više od 600 tisuća kuna, radila je tvrtka Tigra. Ako se dobro sjećam, imali smo pozivni natječaj na kojem smo tražili da netko obavi građevinski dio posla i tu je posao dobila Tigra - rekao je Budak.







Gredelj, koji proizvodi vlakove i niskopodne tramvaje, na Staru godinu 2007. izravnom pogodbom dobio je od Grada Zagreba posao postavljanja dva javna WC-a od kojih je svaki devet četvornih metara. Potom je dio radova prepustio Tigri. Prema podacima Grada, građevinski dio obuhvaća gradnju temelja, priključak na komunalije, čišćenje gradilišta i odvoz šute.



Oba slučaja

već neko vrijeme istražuje

USKOK
I USKOK u igri:

Milan Penava, vlasnik Tigre i prijatelj Milana Bandića, u kratkoj telefonskoj izjavi pokušao je demantirati izjavu vodstva Gredelja da je njegova tvrtka bila podizvođač u još jednom skandaloznom poslu Grada Zagreba.



- Krivo su vam rekli - rekao je Penava. Prošli put kada smo ga nazvali da bi dobili odgovore o njegovim poslovima s Gradom tvrdio je da to nije on i predstavljao se drugim imenima. Tada smo imali pismenu potvrdu iz gradske uprave, ali Penava nije odustajao od teze da ništa nije istina.



U Gradu Zagrebu jučer su pak rekli kako oni ne znaju je li Gredelj imao podizvođača jer se to njih ne tiče. Pitanje gradnje sanitarija za 11 tisuća eura po četvornom metru bilo je postavljeno prije dva dana i u Gradskoj skupštini. Nezavisni zastupnik Pero Kovačević pitao je gradonačelnika Bandića: “Je li to moguće da WC košta 11 tisuća eura?”.



Gradonačelnik Bandić pohvalio se da je upravo on tražio da se na okretištima naprave javni WC-i te je najavio kako će zagrebački Kontrolni ured pokrenuti istragu. Taj ured istraživao je prošle godine dvije velike afere također vezane za gradonačelnika Bandića i Penavu, ali još nema rezultata istrage.



Prvo, pokrenuli su istragu nakon otkrića Jutarnjeg kako je Tigra na okretištu tramvaja Črnomerec sagradila ZET-ovu kućicu od 70-ak kvadrata za tri milijuna kuna s PDV-om ili za 5000 euro po kvadratu.



Potom se nekoliko tjedana kasnije saznalo kako je Tigra u zagrebačkom parku Tuškanac obnovila drveni paviljon za  2,1 milijun kuna. Najveće probleme Bandiću i Penavi tada je stvorila i činjenica da je Tigra u poslu s obnovom drvenog paviljona na Tuškancu unajmila podizvođača koji je cijeli posao obavio za nešto više od 600 tisuća kuna. Iz toga proizlazi da je Tigra tada zaradila 1,5 milijuna kuna.





Gredelj 11 tisuća eura po četvornom metru opravdava činjenicom da je 600 tisuća kuna, od 1,5 milijuna koliko ukupno koštaju WC-i, potrošeno na građevinski dio. Kažu da su u ukupnu cijenu osim građevinskog dijela uključeni i obuka održavatelja i geodetska mjeranja. Svaki objekt, jedan na Dubravi, a jedan na Dubecu, ima devet kvadrata u kojima su dvije kabine, jedna za žene i jedna za muškarce i invalide. Sanitarije se čiste same, automatski, a od interijera izdvajaju se oprema za klimatizaciju i ventilaciju, grijači i rasvjetna armatura.

600.000 kuna za građevinski dio





Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 05:01