IZA KULISA

Bandiću samo konkurencija nije problem

 Damjan Tadić / CROPIX

Milan Bandić preživio je i 2016. godinu.

Iako su prije dvadesetak dana krenule priče da će mu HDZ okrenuti leđa na izglasavanju proračuna, gradska organizacija ove stranke ipak će ostati uz dugovječnoga gradonačelnika.

Imaju i opravdanje. Bandić im je kao i lani usvojio amandmane teške 200 milijuna kuna, a to je ponuda koju HDZ, zbog svojih vijećnika u četvrtima i mjesnim odborima, nije mogao odbiti.

Da su zatražili i više, Bandić bi prihvatio. Samo da lokalne izbore u svibnju 2017. dočeka kao gradonačelnik.

Zašto mu je to bitno?

Bitno je jer raspolaže proračunom, upravljanje Gradom mu je besplatna kampanja, a na raspolaganju ima 7,5 milijardi kuna. Bandić je najavio da će u prvom tjednu 2017. krenuti s realizacijom sljemenske žičare, koju obećava desetak godina. Otvorit će i radove u Radničkoj, na remetinečkom rotoru, sufinancirat će sa 85 posto energetsku obnovu zgrada. A vrlo je lako moguće da u travnju kao gradonačelnik kupi i prvu obveznicu Holdinga, koje će biti namijenjene građanstvu. Osim toga, počne li suđenje za aferu Agram, Bandić će se u sudnici pojaviti kao gradonačelnik, a ne kao običan građanin.

Koliko je Bandić podijelio novca tijekom protekla četiri mjeseca?

Novac građana dijelio je šakom i kapom. Prije izbora dao je plaću majkama odgojiteljicama, 10 milijuna kuna. Romima u Hrvatskoj dao je udžbenike. 3,6 milijuna kuna. Dao je i besplatne priključak na vodovod i kanalizaciju. 12 milijuna kuna. Na naknade i plaće predsjednika i članova mjesnih odbora potrošit će 50 milijuna kuna, čak 30 milijuna više nego ove godine. Mjesnoj samoupravi lani je dao 280 milijuna kuna, a ove će 780 milijuna kuna.

Može li šesti put pobijediti?

Kad god ga se otpisivalo, Bandić bi pobijedio. No, ima dva problema. Sudske procese u aferi Agram i narušeno zdravstveno stanje. Protukandidati se zasad ne čine kao prijetnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:49