Banjalučka policija tužila hrvatske generale za ratne zločine

Banjalučka policija prijavila je okružnom tužilaštvu Republike Srpske u Banja Luci devet visoko rangiranih časnika Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, te zbog povrede zakona ili običaja rata. Prijavljeni su časnici koji su zapovijedaliali akcijom "Bljesak" početkom svibnja 1995. godine.

Prijavljeni su Imra Agotić, tadašnji pomoćnik zapovjednika Glavnog stožera HV za HRZ i PVO, Petar Stipetić, general-pukovnik, tada na dužnosti člana posebne grupe za planiranje i izvođenje akcije "Bljesak", Mladen Markač, u okviru akcije zapovjednik specijalnih jedinica HV i MUP-a RH, general Luka Džanko, Renato Romić, Ivan Basarac, kao i Ž. V. kojeg se tereti za navedena djela.

Osim njih prijavljeno je i više neimenovanih pripadnika Oružanih snaga RH, koje se tereti da su kao neizravni izvršitelji počinili navedene zločine.

Oni su osumnjičeni su da su u vrijeme oružanih sukoba na teritoriju Hrvatske i BiH, kao pripadnici Oružanih snaga - HV-a i hrvatskog MUP-a, u tijeku svibnja 1995. godine planirali, pokrenuli, naredili, učinili i poticali napade na civilno stanovništvo, naselja, osobe onesposobljene za borbu, na području Zapadne Slavonije i općine Gradiška - stoji u izvješću.

Prema istom dokumentu posljedice napada bile su ubijanje, teške tjelesne ozljede, teško narušavanje zdravlja civilnog stanovništva, namjerno nanošenje snažne tjelesne i duševne boli, nečovječno postupanje, zastrašivanje civila, te zarobljavanje pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine. (Cropress; njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:56