Baranjski Rom objavljuje 'Crvenkapicu' na romskom

OSIJEK, BARANJA - Baranjski Rom Duško Kostić iz Belog Manastira već se desetak godina kao član ili predsjednik nekoliko nevladinih udruga te lokalnih tijela bori za izmjenu poznatih i, na žalost, rasprostranjenih predrasuda o Romima. 



Za tu veliku bitku, često i s vjetrenjačama, 32-godišnji Kostić definitivno je pravi izbor. Kulturan, obrazovan, inteligentan, sposoban i elokventan - to su samo neki od brojnih pozitivnih dojmova koje nam je ostavio u razgovoru. Simpatični Duško zbog toga je omiljen među kolegama i profesorima na osječkom Učiteljskom fakultetu. U njegovoj bogatoj biografiji možda je i najzanimljiviji podatak da je fakultet upisao punih 14 godina nakon završetka srednje škole (!). 



- Srednju školu završio sam 1992. u Belom Manastiru, a po struci sam strojobravar. U međuvremenu sam radio svašta, na polju, na građevini, kao tesar... Kao predstavnik romske nacionalne zajednice za Grad Beli Manastir lani sam sudjelovao na jednom državnom seminaru na Malom Lošinju i tamo saznao za pogodnosti Roma u vezi s obrazovanjem - objašnjava Kostić.



Naime, Vlada je pokrenula akcijski plan "Desetljeće za Rome" (2005. - 2015.) koji financira EU, a u sklopu njega su predviđene i stipendije za obrazovanje. Desetoro baranjskih Roma lani je dobilo stipendiju za pohađanje srednje škole, a on je prvi Rom iz Baranje koji ju je dobio za fakultet.



- Oni dobivaju po 5000 kuna godišnje, a ja 10.000 do kraja školovanja. Naravno, uvjet je da se ne padne godina, a ja upravo rješavam upis u drugu godinu. Želim završiti petogodišnji studij za magistra izvršnog obrazovanja. Zahvaljujem se tadašnjoj prodekanici prof. Mirjani Duran, tajnici fakulteta Gordani Šoštarko te Nikoli Maku, saborskom zastupniku za nacionalne manjine, koji su mi pomogli pri upisu - zahvaljuje Duško, za kojega spomenuti imaju samo riječi hvale.   



 Trenutačno priprema dva zanimljiva projekta. U suradnji s prof. Duran do Nove godine planira objaviti slikovnicu "Crvenkapica" na jednom od dva romska dijalekta, tzv. bajaškom, što je prvo takvo izdanje u Hrvatskoj. To je jezik kojim se koristi većina Roma u Hrvatskoj, a imat će i prateći CD, na kojem će upravo Kostić na bajaškom ispričati "Crvenkapicu".



- Do ljeta, uz pomoć lingvista, objavit ću i prvi bajaško-hrvatski rječnik. Propagirat ćemo ga po školama jer romska djeca taj jezik već pomalo zaboravljaju - najavljuje Duško.





- Osim izmjena predrasuda prema Romima, borim se i da se 2.000 baranjskih Roma više ne ženi i udaje s 14-15 godina, nego da pobjegnu od siromaštva i završe barem trogodišnju srednju školu, odnosno neki zanat - dodaje Kostić.  

Bori se protiv ženidbe Roma sa 14 godina

Uz studij, Kostić stigne obavljati i niz drugih funkcija. Predsjednik je Udruge romskog prijateljstva LUNA iz Belog Manastira, koja propagira suradnju i povezivanje Roma s drugim manjinama i Hrvatima. Na pola radnoga vremena zaposlen je u osječkom Centru za mir, na projektu "Volonteri u izgradnji mira i zajednice".  



Tomislav Levak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:13