U DIVLJIM PUSTOLOVINAMA SLAVNIH

Bear Grylls – kralj pustolovina koji ima više života nego mačka

 

Svi ga poznajemo kao kralja preživljavanja, a Bear Grylls (pravim imenom Edward Michael Grylls) puno je više od toga. Rođen u Bernbridgeu na otoku Whightu 1974. nadimak Bear (Medvjed) kao dječaku mu je dala sestra Lara. Sin je pokojnog političara Sir Michaela Gryllsa i lady Sarah Grylls, a još kao dijete je uživao u planinarenju i jedrenju s roditeljima te borilačkim vještinama poput karatea i aikida. Prije fakulteta proveo je mjesec dana na Himalaji, a svoj avanturistički duh je odlučio iskoristiti tako što je pristupio jednoj od najtežih vojnih obuka na svijetu - u britanskim specijalnim postrojbama SAS 21.

Obuka je podrazumijevala iznimno naporne vježbe pod punom ratnom spremom, a djelovale su iscrpljujuće na psihičko i fizičko zdravlje. Koliko je ovo ekstremna postrojba, govori i činjenica kako su procedure odabira vrlo mučne i dugotrajne te ih ne prođe devet od svakih deset prijavljenih. Grylls je uspio izdržati nadljudske napore te postao komandos SAS-a 21.

U jednoj od SAS-ovih akcija u Africi, doživio je umalo kobnu padobransku nesreću kada mu je na visini od 4500 m pukla jedna od uzica padobrana. Uspio se prizemljiti s djelomično otvorenim padobranom, ali su mu napuknula tri kralješka. Liječničke prognoze bile su iznimno loše te su govorile kako će ostati nepokretan. Gryllsov inat ponovno je proradio, a nakon dugog oporavka, 1998. godine osvojio je vrh Mount Everesta.

Iceland - Bear Grylls of National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS in Iceland. (National Geographic/Ben Simms)
National Geographic/Ben Simms

Nakon ovog nevjerojatnog pothvata, počeo je držati predavanja te je započeo sa svojim televizijskim showom „Rođen da preživi: Bear Grylls“, u kojem se našao u svakojakim nevjerojatnim situacijama i otkrivao načine kako preživjeti i najekstremnije uvjete. Grylls je na popisu najprodavanijih autora, počasni je pukovnik komandosa Kraljevske mornarice i najmlađi glavni izviđač u povijesti, čime inspirira 55 milijuna izviđača u cijelom svijetu.

U svojim avanturističkim preživljavanjima dovodi se nerijetko do nevjerojatnih situacija, a tako je i u novoj sezoni pustolovne serije „Divlje pustolovine slavnih s Bearom Gryllsom“. Kao što samo ime govori, pustolov je ugostio neka od najvećih imena svijeta zabave koje je po prvi puta doveo u situacije koje će zasigurno pamtiti do kraja svojih života.

Poznata imena daleko od crvenog tepiha u nemilosrdnim raljama prirode

Grylls je u svoje nove avanture i koketiranje s neizdrživim pozvao ljude koje smo naviknuti gledati na crvenom tepihu i u iznimno glamuroznim izdanjima.

U serijalu tako gostuje i Channing Tatum, nagrađivani glumac i vrhunski plesač kojeg znamo iz filmova Foxcatcher, 21 Jump Street te Čarobni Mike, ali Chaningu je bilo potrebno puno više od čarolije za novi pothvat s Gryllsom. Naime, pet godina otkako se prvi put pojavio u „Divlje pustolovine slavnih sa Bearom Gryllsom“, Channing se vratio u svoj drugi krug intenzivnog treninga za preživljavanje s domaćinom Bearom Gryllsom.

Norway - Channing Tatum gently blows on a Chaga mushroom to keep an ember glowing for National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Ben Simms)
National Geographic/Ben Simms

Tatumovo prvo gostovanje obilježilo je vrtoglavih 48 sati u nacionalnom parku Yosemite u sjevernoj Kaliforniji, a sve je kulminiralo Tatumovim spuštanjem niz strmu liticu. Sada Tatum odlazi u inozemstvo u Gloppedalsur u Norveškoj, gdje on i Grylls prelaze brutalan teren i kreću na stazu od sedam kilometara. Naravno, Grylls provodi Tatuma kroz mornarsku obuku SEAL-a u kojoj mora izdržati tri minute vožnje kroz ledeno hladnu rijeku, dok istovremeno mora ostati miran i staložen te razmišljati pod pritiskom i još uvijek zapamtiti ključne stvari.

Oskarovka i Kapetanica Marvel, Brie Larson u serijalu je dokazala kako ima supermoći i u stvarnom životu. Avanturu na udaljenom otoku u Panamskom zaljevu započela je stvarno opako, skakanjem iz helikoptera u ocean, a zatim se s Gryllsom morala kretati kroz močvaru prepunu krokodila, a bez problema je pojela i ličinke buba koje su bile savršen obrok pun proteina.

Panama - (L to R) Brie Larson and Bear Grylls rappel down a sheer drop-off for National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Ben Simms)
National Geographic/Ben Simms

Larson je u epizodi također otvoreno progovorila o svojoj borbi za ravnopravnost spolova u Hollywoodu, a sve ostale pikanterije saznajte u epizodama.

Posebno se pred kamerama otvorila i Cara Delevingne, svjetski top model, moćna influencerica i nagrađivana glumica koju smo imali prilike gledati u filmovima Valerian i grad tisuću planeta, Odred otpisanih te Gradovi na papiru.

Cara i Grylls krenuli su u planine Sardinije na zastrašujuću avanturu koju nitko ne bi očekivao od top modela. Morala se spustiti niz vodopad i povući se kroz vodoravnu liniju udaljenu 200 stopa u zraku, pripremiti na otvorenoj vatri životinje koje su ulovili, ali najteži dio svega je vjerojatno bio razgovor koji su vodili oko logorske vatre.

Sardinia, Italy - Cara Delevingne pulls herself across a static line high above a gorge for National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Jeff Ellingson)
National Geographic/Jeff Ellingson

Cara se otvorila po pitanju problematike duševnog zdravlja te o tome koliko joj je bilo problematično otkriti vlastiti identitet, posebno nakon godina brige o svojoj majci koja je patila od bipolarnog poremećaja, depresije i ovisnosti o heroinu. Cara je također progovorila o percepciji javnosti s kojem se suočila, a Grylls je već u nekoliko navrata otkrio kako mu je ona bila apsolutni favorit gostovanja jer ga je oduševila svojom iskrenošću i pristupom.

Najekstremnije lokacije i kako se na njima snaći (bez obzira na slavu)

Nova sezona vodi gledatelje na udaljene lokacije u SAD-u i širom svijeta, uključujući šume mangrova ispunjene krokodilima u Panami, podvodne špilje na Sardiniji pa sve do dubokih pukotina na najvećem ledenjaku na Islandu i zapanjujućih pustinjskih kanjona širom Arizone.

National Geographic

Iako se i nama kao običnim smrtnicima ove lokacije čine kao nešto iznimno ekstremno, zamislite samo kako je ekipi koja je s crvenog tepiha krenula u avanturu života. Neprijateljska priroda, nedostatak tekućine, opasne životinje u vodi, ali i izvan nje, iznimno niske ili pak iznimno visoke temperature – sve je to dio izazova Beara Gryllsa.

Iceland - Helicopter in Iceland for National Geographic's RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Ben Simms)
National Geographic/Ben Simms

Ovo su samo neke od lokacija divljih pustolovina, a koje su još u pitanju te kako se svjetski celebovi snalaze u ovako intenzivnim uvjetima, saznajte od 19. siječnja u 22:00h na National Geographicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:51