Bespravno sravnjena vinarija uz kulu Ćipiko

KAŠTELA - Zagrebačka tvrtka Cipicco bespravno je u Kaštel Novom porušila pomoćne gospodarske zgrade naslonjene na spomenik nulte kategorije, utvrđeni ljetnikovac Ćipiko iz 1512. godine, doznajemo od Radoslava Bužančića, voditelja Konzervatorskog odjela u Trogiru. Zbog tih su radova konzervatori danas podnijeli prijavu policiji, Lučkoj kapetaniji i građevinskoj inspekciji.



Konzervator Bužančić potvrđuje riječi Ante Samardžića, direktora zagrebačke tvrtke, da je Cipicco imao građevinsku dozvolu i suglasnost konzervatora za rekonstrukciju i uređenje nekadašnje vinarije podignute početkom prošloga stoljeća, ali ne za radove koje je poduzeo, rušenje gospodarskih zgrada bagerom i bacanje kamenja u more, zbog čega je i prijavljen Lučkoj kapetaniji.



Ante Samardžić izjavio je da ne ruši, nego razgrađuje, te da će se kamen očistiti od šute i vratiti na svoje mjesto kako bi mogao napraviti ekskluzivne turističke apartmane.  Međutim, Bužančić tvrdi da je to nemoguće, tim prije što je kamenje završilo u moru.  - Sva dokumentacija koju je zagrebačka tvrtka imala više ne vrijedi jer sada imamo potpuno novu situaciju pa Cipicco mora ispočetka vaditi dozvole - rekao je Bužančić te napomenuo da ta tvrtka još nema dozvole za sami ljetnikovac koji također planira urediti.



Da je adaptacija i uređenje cijelog kompleksa u Kaštel Novom od važnosti za Županiju i Hrvatsku Ante Samardžić potkrepljuje činjenicom da Ministarstvo gospodarstva i Splitsko-dalmatinska županija subvencioniraju kamatu za kredit što ga je Cipicco podigao kako bi u Novom napravio ekskluzivne turističke sadržaje.





Tvrtka Cippico namjeravala je u gospodarskim zgradama napraviti eksluzivni restoran i 32 turistička apartmana, te poslovne prostore. U utvrđenom ljetnikovcu kojega je ta tvrtka također kupila planirali su napraviti još četiri apartmana s pet zvjezdica, a na vrhu kule restoran. Plan je bio i podići kulu za kat i pol kako bi joj se vratio izvorni izgled s početka 16. stoljeća. Kula je naime dijelom izgorjela u 19. stoljeću.



Ljetnikovac površine oko 400 kvadratnih metara s pomoćnim zgradama površine 2600 kvadrata Cipicco je platio 750 tisuća eura, a vrijednost radova procijenjena je na 50 milijuna kuna. Cipicco je dobo i koncesiju nad 6500 četvornih metara pomorskog dobra na dvadeset godina pa bi ispred utvrde trebala biti i marina. Utvrđeni ljetnikovac u kaštel Novom podigao je 1512. godine trogirski plemić Pavao-Antun Cippico.

Elitni restoran, hotel i marina



Duška Čolović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:07