BiH: Čović, Tihić i Dodik dogovorili četiri teritorijalne jedinice

SARAJEVO - Dogovor predsjednika triju najutjecajnijih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje zastupaju interese Hrvata, Bošnjaka i Srba o unutarnjem preustroju te države kroz uspostavu četiri nove teritorijalne jedinice umjesto postojeća dva entiteta potaknuo je nove oštre rasprave i doveo do novog vala uzajamnih optužni zbog "izdaje nacionalnih interesa", ocijenili su u utorak mediji u BiH.



Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u ponedjeljak su u Banja Luci potpisali zajedničku izjavu o reformama u BiH koja uključuje i unutarnji preustroj države.



rubrike

SVIJET

više iz
Taj dokument navodi kako bi BiH ubuduće imala četiri "teritorijalne jedinice" od kojih bi svaka imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.



Odmah po potpisivanju izjave pojavile su se međutim potpuno oprečne analize o tome kakve bi to jedinice bile i što će se dogoditi s postojećim entitetima.



Sulejman Tihić je kazao kako potankosti tek treba definirati no naznačio je kako bi se radilo o "četiri regije" sa sjedištima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru.



"Najvažnije je da nema priče o trećem entitetu i da ne postoje, kao do sada, dva entiteta", kazao je Tihić kako ga citira "Oslobođenje".



Najvažnije je da nema priče o trećem entitetu i da ne postoje, kao do sada, dva entiteta



Sulejman Tihić

Predsjednik SDA dodao je kako će se "težiti" smanjenju teritorija one jedinice koja bude pod upravom iz Banja Luke aludirajući time na status Republike Srpske.



Milorad Dodik još je u ponedjeljak navečer medijima u RS kazao kako nema niti govora o tome da bi taj entitet u sadašnjim granicama mogao biti doveden u pitanje.



"Jedna federalna jedinica bit će RS a ostalo kako se oni tamo (Hrvati i Bošnjaci)" dogovore", kazao je Dodik.



Dragan Čović je za sada izbjegao upuštanje u rasprave o statusu budućih teritorijalnih jedinica no poznato je kako je HDZ BiH prvi počeo zagovarati uspostavu četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila Sarajevo.



Čović se zadržao tek na pozivu svim ostalim strankama ali i predstavnicima međunarodne zajednice da podupru provedbu banjolučke izjave.



Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar izjavio je kako ima previše nepoznanica oko dogovora iz Banja Luke da bi se bilo što moglo konkretno zaključiti.

Jedna federalna jedinica bit će RS a ostalo kako se Hrvati i Bošnjaci dogovore



Milorad Dodik



"Pitanje je je li Dragan Čović pristao na hrvatsku teritorijalnu jedinicu na dijelu sadašnje Federacije BiH. Smatramo da ovo nije dobro za BiH sve dok ne vidimo kakva je to izjava i kako će se ona realizirati", kazao je Vegar, ističući kako se u njegovoj stranci neće pomiriti s tim da RS ostane u sadašnjim granicama.



Najoštrije osude dogovora iz Banja Luke stigle su od člana Predsjedništva BiH i Stranke za BiH Harisa Silajdžića.



On je, gostujući u emisiji "60 minuta" TV Federacije BiH, u ponedjeljak navečer Tihića optužio za "nacionalnu izdaju", ustvrdivši kako je dogovor iz Banja Luke samo još jedan ustupak Dodiku.



"Uspostava Sarajeva kao četvrte regije zapravo je paravan za podjelu zemlje po etnoteritorijalnim granicama", izjavio je Silajdžić.



Uspostava Sarajeva kao četvrte regije zapravo je paravan za podjelu zemlje



Haris Silajdžić

Dodao je kako se "nekima očigledno žuri da završe posao podjele BiH" prije nego što nova američka administracija profunkcionira u punom kapacitetu što njegova SBiH neće dopustiti.



Nastavak razgovora o provedbi reformi u BiH uključujući i ustavni preustroj trebao bi uslijediti na novom sastanku Čovića, Tihića i Dodika zakazanom za 23. veljače.



Tri lidera do tada bi trebala definirati vlastitu verziju svega što podrazumijevaju pod ustavnom reformom a u međuvremenu pokušati pridobiti potporu nekih od ostalih stranaka koje čine šestostranačku vladajuću koaliciju.



Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i čelnici oporbe ocijenio je kako dogovor iz Banja Luke samo pokazuje da se čelnici vladajućih stranaka "nisu u stanju dogovoriti ni o tome o čemu su se dogovorili".



"Dodik tvrdi kako je RS opstala, Čović da je dobio treći entitet, a Tihić kako će BiH imati četiri regije", kazao je Lagumdžija, dodajući kako je za SDP za sada riječ tek o još jednom zavaravanju javnosti kako bi se skrenula pozornost s istinskih problema BiH.  (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 13:19