HOMOFOBNA SRBIJA

BIZARAN NAPAD NA PARADU Huligani planiraju napasti beogradski Gay Pride pčelama i osama

Velik broj huligana koji sudjeluju u organizaciji napada su maloljetnici i policija tvrdi da zna na kojim su lokacijama dogovorili okupljanja
Zagreb, 190610.Danas se na Trg zrtava fasizma odrzava "Zagreb Pride 2010." koji se ove godine odrzava pod sloganom "Hrvatska to moze progutati", s temom "Sloboda seksualnog izrazavanja i razlicitost seksualnih praksi".Na slici: povorka u pratnji policijskog osiguranja dolazi na glavni Trg.Foto: Boris Kovacev / Cropix
 Boris Kovačev / Cropix

MUP Srbije doznao je da huligani u subotu planiraju beogradski Gay Pride napasti rojevima bijesnih pčela i osa, prenosi Blic. Parada ponosa u Beogradu je događaj iznimno visokog rizika, a ove godine, prema otkrićima policije, navijači huligani planiraju bizarnu agresiju. Navodno pripremaju stotine boca i staklenki koje će puniti pčelama i osama, a onda njima gađati sudionike Parade ponosa. Velik broj huligana koji sudjeluju u organizaciji napada su maloljetnici i policija tvrdi da zna na kojim su lokacijama dogovorili okupljanja.

No treba upozoriti da prije svakog beogradskog Gay pridea koji se održava od 2001. po gradu kolaju nevjerojatne priče. Tako se uoči jednoga govorilo da će otac jedne lezbijke kćerku poslati u u povorku opasanu eksplozivom, pa da su huligani prije jednog Gay pridea osnovali i registrirali svoju gay udrugu i pokušali se infiltrirati među sudionike povorke.

MUP Srbije nervozan je kao i svake godine u vrijeme održavanja Parade ponosa. Upozorava na “povećan rizik od ugrožavnja sigurnosti”, koristeći istu formulaciju koju koristi za procjene nogometnih utakmica, piše Blic. To zapravo znači da u MUP-u vjeruju će osigurati održavanje parade bez većih problema. Procjene sigurnosti beogradske parade daju policija, obavještajna i vojnoobavještajna agencija te Interpol. Konačnu odluku o održavanju Parade ponosa donosi ministar policije Ivica Dačić. Zbog prijetnji sudionicima parade Dačić je najavio da će, ukoliko se ona održi, prekinuti svoj posjet Grčkoj i ostati u Beogradu, ali će bojkotirati paradu . “Neću ići na paradu, zar treba i ja da postanem gej?” rekao je.

- Skupa će biti, osim ako ponovno ne zaprijete sigurnosni problemi, a država će se protiv toga boriti. Ali, nitko ne smije i ne treba onima koji se idu tući da bi Pride bio održan, a to je policija, nametati sustav vrijednosti kojim bi svi kao trebali biti oduševljeni.- rekao je Dačić. Povod za takvu izjavu je nezadovoljstvo dijela policajaca koji ne žele riskirati svoju sigurnost i život da bi osiguravali homoseksualce čijim se većim pravima osobno protive. Ministar Dačić i sam daje homofobne izjave, ne libi se javno tvrditi da homoseksualci “nisu normalni”. Uz uobičajeno zrno paranoje tipično za srpske političare, pita se “Zašto se Parada organizira baš u rujnu i listopadu pred zaključenje izvještaja EU o napretku Srbije.” Predstavnici organizacijskog odbora Parade ponosa nemaju službenu sigurnosnu procjenu. Glavna govornica na paradi bit će švedska ministrica za europske poslove Brigitta Ohlsson. Beogradska Parada ponosa ima mučnu povijest, na prvoj održanoj 2001. “svetosavci” i skindheadsi napali su sudionike i ozlijedili više od 40 ljudi, 2004. organizatori su odustali zbog uličnog nasilja koje je izbilo zbog albanskog udara na Srbe na Kosovu u ožujku te godine, a jedina parada održana je 2010. kada je 1000 sudionika okruženo s još više policajaca prohodalo nekoliko stotina metara praćeni žestokim negodovanjem sugrađana. MUP Srbije prije dvije godine zabranio je paradu iako ju je podržao i tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić, a lanjska, zakazana za 6. listopada otkazana je jer je policija procijenila da je sigurnosni rizik prevelik. Naravno, liberalna beogradska inteligencija tvrdi da desničarski političari i korumpirani šefovi policije koje oni drže u šaci opstruiraju Paradu ponosa i sponzoriraju homofobno nasilje nekažnjavanjem počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:42