NEMA VIŠE BOLOVA U KIČMI

BOLOVE U KRALJEŽNICI ČESTO ZANEMARUJEMO, A MOGU NAM STVORITI DUGOROČNE POTEŠKOĆE Revolucionarni koncept dostupan je za svaki budžet

 
 Getty Images

Bolovi koji su posljedica patoloških promjena kralježnice među najčešćim su zdravstvenim problemima zbog kojih pati veliki broj ljudi. Često se javljaju i u mlađih radno aktivnih osoba. Uobičajenim kliničkim pristupom ne postižu se zadovoljavajući rezultati, što često uzrokuje duga bolovanja kao i kronične promjene skeleta koje se vremenom pogoršavaju, nerijetko završavajući trajnim invaliditetom.

Jedan od najboljih načina za sprečavanje problema jest izvođenje profesionalno propisanih vježbi koje možete pronaći ovdje.

No, zahvaljujući razvoju tehnologije i znanosti poboljšavaju se mogućnosti liječenja. Poliklinika K-centar, specijalizirana ustanova za dijagnostiku i liječenje koštano-zglobnih bolesti, uvela je jedinstveni i inovativni način liječenja prema „BAR“ konceptu, temeljenom na principima personalizirane medicine i pristupu skeletu kao cjelini te primjeni najnovijih tehnologija poput genske dijagnostike, dinamičke ekstenzije kralježnice i terapijske nuklearne magnetske rezonance.

Shot of a doctor showing her patient his scan on a digital tablet
Getty Images

Poliklinika je i međunarodni edukacijski centar za MBST-terapijsku nuklearnu magnetsku rezonancu, a Prof. dr. sc. Dalibor Krpan, ravnatelj Poliklinike, predsjednik je svjetske udruge za mišićno-koštane bolesti (IMSF- International Musculoskeletal Foundation) te jedan od inicijatora ovog novog koncepta popularno nazvanog „BAR“.

Što je to „BAR“ koncept i zašto je potrebna radikalna promjena u pristupu koštano-zglobnim bolestima ?

Zahvaljujući novim tehnologijama i dijagnostičkim mogućnostima kao i povećanom interesu farmaceutske industrije koja je počela ulagati značajna sredstva u istraživanje skeleta, zadnjih dvadeset godina znatno su intenzivirana istraživanja kostiju i zglobova. To je omogućilo bolje razumijevanje bioloških zakonitosti i mehanizama koji utječu na skelet, dok je razvoj novih tehnologija donio nove mogućnosti liječenja i prevencije. No, da bi se iskoristile sve nove mogućnosti i postigao bolji učinak liječenja nužna je radikalna promjena kliničkog pristupa, a to zahtjeva edukaciju liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, jer nove spoznaje o mišićno-skeletnom sustavu još nisu postale dio redovite edukacije. Uz to, nužno je podizanje društvene svijesti o potrebi prevencije, za što je potrebna široka edukativno- promotivna aktivnost poput one koja se već godinama provodi o potrebi pranja zuba ili štetnosti pušenja.

Što je važno znati o kostima i zglobovima i kako sačuvati zdravlje skeleta ?

Skelet je kompleksan organ kojeg čine kosti, hrskavica, mišići, tetive, ligamenti i fascija, funkcionirajući jedinstveno, poput simfonijskog orkestra. Kao što svi instrumenti u orkestru moraju svirati harmonično, kao jedna cjelina, tako i svi dijelovi skeleta moraju funkcionirati uravnoteženo. Ako to nije tako, primjerice mišićne kontrakcije nisu dobro uravnotežene zbog deformacije kralježnice, koljena ili kukova, to će se negativno odraziti na cijeli skelet dovodeći do preopterećenja na jednom dijelu s posljedicom kroničnog oštećenja hrskavice i osteoartritisa, a dovest će i do slabljenja kosti, tj. osteoporoze. Zbog toga liječenje uvijek mora imati za cilj poboljšati kakvoću i funkciju skeleta kao cjeline, što nije do sada bio slučaj. Uobičajen pristup u kliničkoj praksi svodio se uglavnom na privremeno smanjenje boli, a liječenje je bilo samo parcijalno, koncentrirano samo na pojedinačne dijelove skeleta.

Studio shot of an athletic young woman holding her neck in pain against a grey background
Getty Images/iStockphoto

Nadalje, nije se uzimala u obzir činjenica da među ljudima postoje značajne razlike s obzirom na genetiku, biokemiju i bio-mehaniku, koje utječu na skelet, zbog čega je nužan personalizirani pristup. Navedena, dosadašnja praksa proizlazila je iz nedovoljnog poznavanja biologije skeleta. Skelet se uopće nije percipirao kao organ. Čak ne postoji niti adekvatna imenica za taj veliki, najveći organ, koji čini 80 % mase tijela. Imenica skelet se uobičajeno prevodi kao kostur, a to podrazumijeva samo koštani dio. Međutim, osim kostiju ovaj organ čine hrskavica, mišići, tetive, ligamenti te fascija. Sama činjenica da zapravo ne postoji imenica koja označava taj organ govori sama po sebi, pokazujući vrlo niski nivo znanja i svijesti o njemu, pa ne čudi da je liječenje bilo parcijalno, ograničeno samo na privremeno ublažavanje bolova tamo gdje je bol bila najjače izražena, ne uzimajući u obzir međusobne interakcije pojedinih dijelova skeleta, kao niti uzrok problema i razlike među ljudima. Zbog toga liječenje nije bilo dovoljno efikasno, a postupno pogoršanje i komplikacije bilo su više pravilo nego izuzetak.

Upravo zbog toga što uvažava činjenicu da je skelet kompleksan organ u kojem su svi dijelovi od mišića, kostiju, hrskavice do fascije međusobno povezani te primjenjuje personalizirani pristup uzimajući u obzir razlike među ljudima, „BAR“ koncept koji se provodi u Poliklinici K-centar daje puno bolje rezultate liječenja u odnosu na dosadašnju standardnu praksu. Zbog toga u Polikliniku dolazi sve više pacijenata iz cijelog svijeta, pa i onih udaljenih zemalja poput SAD-a i Koreje.

Kako se provodi liječenje bolova u kralježnici po „BAR“ konceptu ?

Bolovi u kralježnici, kako se to najčešće kolokvijalno kaže, posljedica su patoloških promjena kralježnice koje dovode do „protruzije“ ili „ekstruzije“ diska, tj. pomaka jezgre diska koja potom pritišće na korijen velikih živaca koji izlaze iz leđne moždine. Živac na pritisak reagira lokalnom upalom, pa to stanje zovemo neuropatija ili radikulopatija (radiks = korijen). Uslijed pritiska dolazi do edema (zadebljanja) živca i time „uklještenja“ živca u njegovom korijenu, što dovodi do bolova koji mogu biti toliko jaki da onemogućavaju kretanje. Bolovi se tipično šire prateći tok živca, pa se tako šire niz ruku, između rebara ili u nogu, ovisno o tome koji je živac ukliješten. Uobičajeno ih zovemo lumboishialgija ili išijas ako idu u nogu ili cervikobrahialni sindrom ako se šire u ruku. Bolovi mogu biti kronični, no mogu biti i akutni i vrlo jaki, najčešće nakon nekog pokreta ili trzaja koji može biti sasvim bezazlen tako da ga nismo ni svjesni. Osim što su vrlo neugodni i značajno smanjuju kakvoću života i radnu sposobnost, mogu izazvati ozbiljne posljedice poput neuroloških deficita zbog trajnog oštećenja živaca i invaliditet. Dosadašnja klinička praksa svodila se na ublažavanje boli primjenom lijekova, mirovanjem, određenim vježbama, fizikalnom terapijom, te pokušajem dekompresije trakcijom, tehnikama kiropraktike ili kirurškim operacijama. No, bez obzira na način liječenja u najvećem broju slučajeva zaostale su kronične promjene i tegobe koje su se ponavljale kroz cijeli život. Osim toga liječenje je bilo dugotrajno s rizicima neželjenih reakcija.

female doctor examining a patient suffering from lower back pain, healthcare and medical concept
Getty Images/iStockphoto

Prema „BAR“ konceptu koji se provodi u Poliklinici K-centar, u slučaju akutnih bolova uzrokovanih hernijom diska, glavna terapija je kombinacija MBST- Terapijske nuklearne magnetske rezonance i Dinamičke ekstenzije i mobilizacije kralježnice, popularno zvane „Swingmed“. Na taj se način oslobađa ukliješteni živac i suzbija upala te u kratkom roku smanjuje ili potpuno nestaje bol i to u preko 80 % slučajeva. Time se ujedno značajno smanjuje potreba za kirurškim operacijama te skraćuju bolovanja. Osim toga, primjena ovih metoda nema nepoželjnih popratnih pojava i ne predstavlja rizik za bolesnika.

Nakon saniranja akutnih bolova, vrlo je važno provoditi drugu fazu liječenja, što nije bio slučaj u dosadašnjoj praksi. Cilj druge faze liječenja je poboljšanje kakvoće i funkcije skeleta kao cjeline i prevencija novih komplikacija. U tome najvažniju ulogu imaju redovita tjelovježba i MBST-terapijska magnetska rezonanca i to primjena posebnih programa za stimulaciju regeneracije hrskavice i obnavljanja kosti. To je posebno važan dio „BAR“ koncepta. Kratica „BAR“ dolazi od riječi bio-mehanika, analgezija i regeneracija, što zapravo znači da je cilj liječenja po „BAR“ metodi uspostaviti dobru biomehaničku ravnotežu, ublažiti bolove (analgezija) te potaknuti regeneraciju tkiva, posebno hrskavice kao i obnavljanje kosti. Na taj se način u značajnoj mjeri može poboljšati kakvoća skeleta kao cjeline te tako osigurati dobru funkciju skeleta i smanjiti rizik komplikacija.

Što je MBST ?

To je terapijska nuklearna magnetska rezonanca, koja se temelji na identičnoj tehnologiji kao i dobro poznata dijagnostička magnetska rezonanca. Djelujući na elektromagnetsku energiju koja nastaje zbog vrtnje („spina“) jezgre (nukleusa ili protona) vodikovih atoma u samom tkivu aktiviraju se specifične stanice, hondrociti i osteoblasti, čime se potiče regeneracija hrskavice i obnavljanje kosti. Budući da potiče prirodne mehanizme regeneracije, nema nikakvih štetnih utjecaja niti rizika i daje znatno bolje rezultate u odnosu na druge metode u liječenju skeletnih bolova, osteoporoze i osteoartritisa ili sportskih ozljeda.

Što je Dinamička ekstenzija i mobilizacija kralježnice – „Swingmed“

Kod akutnih bolova uzrokovanih patološkim promjenama kralježnice poput hernije diska, uz MBST se provodi Dinamička ekstenzija i mobilizacija kralježnice, popularno nazvana „Swingmed“. To je zapravo modernija verzija dobro poznate „trakcije“ kojom se mehaničkim istezanjem kralježnice oslobađa ukliješteni živac. Za razliku od „trakcije, „Swingmed“ to čini u kretanju pod kontrolom računala, koristeći gravitaciju, zbog čega se zove „dinamička ekstenzija“. Osim toga, ova metoda čini i ono što se inače čini kiropraktičkim zahvatima, popularno rečeno „namješta“ se kralježnica. Metoda je patentirana u Austriji, a višegodišnje iskustvo Sveučilišne klinike u Innsbrucku na uzorku od preko 50 000 pacijenta pokazalo je da razina boli pada za 70 % već nakon pet tretmana. U Poliklinici K-centar ovu metodu koristimo niz godina i imamo slično iskustvo. Sama terapija je bezbolna, kratko traje i nije skupa.

Getty Images/iStockphoto

U kombinaciji s MBST-em sigurno predstavlja najbolji izbor liječenja bolova u leđima uzrokovanim hernijom diska, čime se u značajnoj mjeri smanjuje potreba za kirurškim liječenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 13:58