NEVINA U LUDNICI

'Bombshell', ili kako plastično prikazati seksualni harassment

Nikad me šef nije ucjenjivao seksom, seksualni harassment na poslu srećom nisam doživjela, ali ne moraš imati prostatu da bi znala da rak prostate postoji. Taj sex harassment dio je paketa poniženja i maltretiranja koje društvo servira ženi od osnovne škole pa do smrti, i nijedna od nas ga nije izbjegla. Nisu ni one koje tvrde da nemaju pojma o čemu pričam.

Zato sam ostala očarana filmom “Bombshell”: o bože, kako je to stvarno! To je Hollywood u punom sjaju, s Nicole Kidman, Charlize Theron i Margot Robbie, a opet te glavne likice ne nabadaju škampe po blještavim restoranima, nego prolaze kroz situacije bliske milijunima zaposlenih.

Tu je priča o seksualnom harassmentu (žao mi je, riječ napastovanje ne odražava sve značenje engleskog ‘harassment’) predočena plastično i pitko, u film koji će gledati milijuni, s nekoliko nominacija za Oscar.

Ne, nikakva art drama, spor i mračan europski film, nego trijumf suvremenog Holivuda i američke plastične kirurgije s fantastično zategnutom Nicole Kidman u ulozi Gretchen Carlson, voditeljice američke televizije Fox, koju su nakon četrdesetpete degradirali, pa joj dali otkaz. A ona je digla tužbu protiv osnivača i direktora Foxa Rogera Ailesa za harassment.

Film je snimljen po stvarnim događajima u toj američkoj ultradesničarskoj TV mreži. Gretchen Carlson je u srpnju 2016. tužila Rogera Ailesa, a onda su trebali mjeseci i mjeseci da se odvaže i druge, među ostalim Megyn Kelly, koju igra Charlize Theron. Kelly (49) je voditeljica na Foxu od 2004., magazin Time ju je 2014. stavio na listu 100 najutjecajnijih.

Dugo je vagala hoće li se pridružiti tužbi pet godina starije kolegice, da bi vjerojatno prevagnulo to što Fox nije stao na njenu stranu kad ju je gadno napadao Donald Trump, još u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata.

Napustila je Fox u siječnju 2017., kad je Trump počeo predsjednički mandat. Dva dana kasnije, osnivač Foxa Roger Ailes pod pritiskom vlasnika Ruperta Murdocha morao je otići. Umro je iduće godine.

Miss Amerike s diplomom Stanforda, Gretchen Carlson je o tome napisala knjigu “Budi bijesna: zaustavi harassment i vrati svoju snagu”, The New York Times ju je 2017. stavio na listu bestsellera.

Američki i britanski novinari imaju problem s Foxom te su voditeljice poznate po rasističkim i antiženskim ispadima. Nama je Fox dalek i “Bombshell” možemo gledati tek kao priču o poniženju koje žene prolaze na radnome mjestu. Nikad se ne radi samo o seksu, to je samo dio golemog pritiska, u kojem recimo mlada novinarka mora skrivati ne samo to da je lezbijka, nego i da je fan Hillary Clinton.

Riječ je o duboko konzervativnoj sredini. Ali svejedno bila ona liberalna ili konzervativna, američka ili hrvatska, gotovo posvuda oni moćni šikaniraju slabije. Zahvaljujući strahu i općoj šutnji onih koji to trpe. Sjajno je to prikazano, žene koje lažu da nemaju problema, žene koje se iščuđavaju i zgražaju nad kolegicama koje su progovorile, muškarci koji su pali s Marsa i kao totalna nevinašca odbijaju samu mogućnost da se nešto moglo dogoditi.

Glumice su sjajne, imate osjećaj da igraju autobiografski. Charlize Theron je nedavno ispričala kako ju je poznati redatelj na početku karijere 1994. dočekao u svilenoj pidžami, ponudio je pićem i milovao po koljenima. I kako je godinama kasnije sebe krivila za to. Ni danas se ne usudi reći njegovo ime.

Ta šutnja skriva sram, poniženje, uništene karijere stotina tisuća žena. I skrivat će sve dok se ne usudimo nazivati stvari pravim imenom, na sav glas, a ovaj nas film uči tome. Čak i Margot Robbie kaže da nikad nije iskusila harassment. “Ni u Hollywoodu ni na drugim mjestima gdje sam radila. Kao žena na ovom svijetu, jesam li ikad doživjela neželjeni seksualni ulet? O da, na tone. Čitavo vrijeme. Jedino to nikad nisam smatrala harassmentom, sve dok nisam pročitala ovaj scenarij.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:54