KOMENTAR

BORIS VLAŠIĆ Možda će izbjeglice nestati ako o njima bude promišljao HDZ

Novokmet je podvalio HDZ-u pozvavši međunarodnog tajnika Miru Kovača u ‘Otvoreno’
 AFP

Netko je podmetnuo Novokmetu. Ili je on podvalio HDZ-u. Njegove su veze sa SDP-om, slutim, previše jake i čovjek je jednostavno popustio pa pozvao u “Otvoreno” međunarodnog tajnika HDZ-a, Miru Kovača. Kovač pristojno izgleda, nosi kravatu, ima ozbiljan pogled i na svakoj bi fotki djelovao kao da je fin gospodin koji može smisliti sve potrebne rečenice da razgovor s njime bude informativan i koristan, čak i za sugovornika.

Međunarodni je tajnik, stranački diplomat, valjda govori i neki strani jezik. No, vraga. Gospodin govori rukama. Ne sastavlja rečenice, ne dovršava misli. On razgovara nagovaranjem, bojom glasa, mrdanjem obrva, laktom i koljenom. Sve što smo prije mjesec dana predviđali oko dolaska izbjeglica, obistinilo se - rekao je slavodobitno u emisiji o problemu izbjeglica.

- Mi smo govorili da treba promišljati - autoritativno je rekao i …ništa dalje. Taman kad gledatelj pomisli da će se pojaviti pametna misao o tome, kako i što s izbjeglicama u trenutku kada je Mađarska zatvorila, a Slovenija počela zatvarati granice i kad govori onaj tko predstavlja drugu opciju, umjesto da nam kaže kako bi to oni jednostavno riješili - ništa. Čovjek se upro minutama govoriti da su oni, HDZ, već prije upozoravali da bi trebalo nešto napraviti.

Sada smatraju da treba promisliti, kao da se izbjeglice mogu staviti na policu dok se oni ne domisle što će i kako će kad Europa na njima vježba ironiju i krši dogovore, ostavljajući ljude u blatu...

Čak je pokušavao na dosjetku svesti razgovor o komuniciranju predsjednice s Vladom, njenom ironijom po kojoj bi malo preuzela vlast, a malo se šalila. Vjerojatno joj nije htio reći kroz ekran nacionalne televizije da joj takav vic ni u ludilu neće pasti na pamet kada oni budu na vlasti. Iako bi to bila dobra fora, da predsjednica preuzme poslove Vlade kada državu vodi HDZ, a izvisi netko tko sanja voditi ministarstvo.

U konačnici je sve to možda i bilo logično, jer međunarodni tajnik ne mora znati što sa stranim izbjeglicama.

Niti što s domaćom predsjednicom. Ali što će HRT s voditeljem koji izabere za gosta nekoga tko, iako u HDZ-u, radi protiv njega. Smanjuje simpatije zahtjevnih birača koji bi sposobne kandidate. Taj ih prikazuje nesposobnima i bezidejnima. A sto posto je drukčije. Samo mi to još ne znamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:54